całka
student: | | x2 − 1 | |
Oblicz całkę ∫ |
| dx |
| | (x2 + 1)√1 + x4 | |
18 sie 10:13
jc: | | x √2 | | 1−x2 | |
Proponuję podstawienie t= |
| , dt=√2 |
| dx |
| | 1+x2 | | (1+x2)2 | |
| | dt | | 1+x2 | | 1−x2 | |
∫ |
| =∫ |
| √2 |
| dx |
| | √1+t2 | | √1+x4 | | (1+x2)2 | |
| | 1−x2 | |
= √2∫ |
| dx |
| | (1+x2)√1+x4 | |
Twoja całka = sh
−1 t = ln(t +
√1+t2)
Musisz tylko t wyrazić przez x.
18 sie 11:26
student: | | 1 | |
Ja mam w podpowiedzi aby podstawić t=x + |
| |
| | x | |
18 sie 12:17
I'm back:
To skoro masz taką podpowiedź to wykonaj tak jak w podpowiedzi
18 sie 12:20
student: ok
18 sie 12:21
I'm back:
| | x2 + 1 | | x2 − 1 | |
t = |
| ; dt = |
| |
| | x | | x2 | |
18 sie 12:22
student: a jak tę policzyć mam samą odpowiedź bez wskazówki:
∫e2arctg(x)(1+x)dx
18 sie 12:25
jc: Twoje t to odwrotność mojego t, a wiec właściwie to samo.
((1+x
2)e
2 arctg x)' = 2x e
2 arctg x + 2e
2 arctg x = 2(1+x)e
2 arctg x
Wniosek
| | 1 | |
Całka = |
| (1+x2)e2 arctg x |
| | 2 | |
18 sie 12:52
Mariusz:
Ja tę całkę z pierwszego wpisu jakiś czas temu policzyłem w podobny sposób jak ci
to zasugerowali tą podpowiedzią
Całkę ∫(1+x)e
2arctgxdx można by spróbować policzyć normalnie przez części
∫(1+x)e
2arctgxdx
dv = (1+x) dx u = e
2arctgx
| | 1 | | e2arctgx | |
v = |
| (1+x)2 du = 2 |
| dx |
| | 2 | | 1+x2 | |
| | 1 | | (1+x)2 | |
∫(1+x)e2arctgxdx= |
| (1+x)2e2arctgx−∫ |
| e2arctgxdx |
| | 2 | | 1+x2 | |
| | 1 | | 1+x2+2x | |
∫(1+x)e2arctgxdx= |
| (1+x)2e2arctgx−∫ |
| e2arctgxdx |
| | 2 | | 1+x2 | |
| | 1 | | 2x | |
∫(1+x)e2arctgxdx= |
| (1+x)2e2arctgx−(∫e2arctgxdx+∫ |
| e2arctgxdx) |
| | 2 | | 1+x2 | |
| | 2e2arctgx | |
dv = |
| dx u = x |
| | 1+x2 | |
v = e
2arctgx du = dx
| | 1 | |
∫(1+x)e2arctgxdx= |
| (1+x)2e2arctgx−(∫e2arctgxdx+xe2arctgx−∫e2arctgxdx) |
| | 2 | |
| | 1 | |
∫(1+x)e2arctgxdx= |
| (1+x)2e2arctgx−xe2arctgx +C |
| | 2 | |
| | 1 | |
∫(1+x)e2arctgxdx= |
| (1+x2)e2arctgx+C |
| | 2 | |
18 sie 18:56
Mariusz:
jc chyba źle policzyłeś tę całkę z pierwszego wpisu bo mnie wyszedł arcus tangens
a sprawdziłem wynik różniczkowaniem
18 sie 18:59
jc: Mariusz, masz rację, źle policzyłem pierwszą całkę. Za to policzyłem inną całkę...
| | dt | | 1+x2 | |
∫ |
| = √2∫ |
| dx |
| | √1+t2 | | (1−x2)√1+x4 | |
18 sie 19:30
Mariusz:
Jeżeli dobrze pamiętam to nie tak dawno temu policzyłem całkę
rozbijając ją na sumę całek
| | x2 | | x2−1 | | x2+1 | |
∫ |
| dx = a∫ |
| dx+b∫ |
| dx |
| | (1−x4)√1+x4 | | (x2+1)√x4+1 | | (x2−1)√x4+1 | |
bo nie miałem innych pomysłów
i dopiero po jej obliczeniu wpadłem na pasujące podstawienie
18 sie 20:38
jc: Poprawiam
| | x | | 1−x2 | | 1+x4 | |
t=√2 |
| , dt = √2 |
| , 1−t2= |
| |
| | 1+x2 | | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
| | dt | | 1−x2 | |
∫ |
| = √2 ∫ |
| dx |
| | √1−t2 | | (1+x2)√1+x4 | |
| | 1 | | x | |
całka = |
| arcsin √2 |
| |
| | √2 | | 1+x2 | |
18 sie 21:22
Mariusz:
Teraz mamy takie same wyniki tylko ja mam wyrażony za pomocą funkcji arctg(t)
a ty za pomocą funkcji arcsin(t)
18 sie 21:45
jc: Mariusz, coś takiego?
| | 1 | | x √2 | |
całka = |
| arctg |
| |
| | √2 | | √1+x4 | |
18 sie 23:00
Mariusz:
Chyba z minusem
(ze względu na nieparzystość arcusa tangensa nie ma znaczenia czy postawimy go przed
arcusem czy w argumencie arcusa)
Dostałem taki wynik gdy za pierwszym razem podstawiłem
a za drugim razem podstawiłem u =
√t2−2
Gdy zaś za drugim razem skorzystałem z podstawienia Eulera
√t2−2 = u − t
to otrzymałem
| | 1+x2+√1+x4 | |
√2arctg( |
| )+C |
| | √2x | |
(wkrótce 6 lat minie jak tę całkę ostatnio liczyłem)
19 sie 00:10
www: | | x4 − 1 | |
∫ |
| dx |
| | (x4 + 6x2 + 1)√x4 + x2 + 1 | |
19 sie 12:39
www: Mariusz a tę jak?
19 sie 20:03
Mariusz:
Tutaj też działa podobny pomysł
Pierwsze podstawienie
Drugie podstawienie
u =
√t2−1
choć jak kto lubi to może użyć pierwszego podstawienia Eulera
√t2−1=u−t
Tutaj jednak nieco szybsze będzie jednak podstawienie u =
√t2−1
19 sie 20:53