kąt
Ala:

Niech AB=1 oraz CD=
√3. Oblicz mirę kąta DCB.
18 sie 10:05
chichi:
24
o
18 sie 14:58
Ala: Czemu 24?
18 sie 15:16
chichi:
A tobie ile wyszło?
18 sie 15:17
mat: kąt przy D trójkąta ABD to 180−54−42=84
zatem kąt przy D w trójkącie DBC to 180−84 = 96
Z twierdzenia sinusów dla trójkąta ABD AB/sin84 = BD/sin54, zatem BD = sin54/sin84
Niech kąt przy B (w trójkącie ADC) to x, a zatem kąt przy C to 180−54−42−x=84−x
Z twierdzenia sinusów
CD/sinx = DB/sin(84−x) a zatem
√3/sinx = (sin54/sin84)/sin(84−x) <−− prawdziwe dla x = 60o, mozna sprawdzic
a zatem przy C rzeczywiście jest 24, Mysle ze cos przekombinowalem, pewnie da sie prosciej
18 sie 15:18