szeregi
Mon: Nie rozumiem, co oznaczają różne potęgi w szeregach i czy w różnych przypadkach oznaczają to
samo
1. np. w tw. Leibnitza jest:
∞
∑ (−1)n+1*an
n=1
Czy gdy mam zadanie i w nim wzór, to czy można skorzystać z Leibnitza?
∞
∑ (−1)n*an
n=1
2. Albo jak w definicji szeregu geometrycznego jest:
∞
∑ a1*xn−1
n=1
To jak mam zadanie:
∞
∑ a1*n
n=1
18 sie 09:28
Mon: W drugim przykładzie oczywiście xn zamiast n
18 sie 09:40
Mon: Podbijam
19 sie 09:33
kerajs:
Ad 1,
Tak, możesz korzystać z tego kryterium zbieżności. Jak bardzo przeszkadza Ci ten wykładnik to
przecież
∑(−1)nan=−∑(−1)n+1an
Ad 2.
Tylko pierwszy z szeregów jest geometryczny. Drugi jest szeregiem arytmetycznym o r=a1
19 sie 19:44