stosunek pól
gratka02:

Dobry wieczór. Mam problem z takim zadaniem. Dołączę również państwu rysunek. A treść brzmi
tak. Wyznacz stosunek pola zacieniowanego obszaru do pola kwadratu ABCD.
18 sie 00:17
wredulus_pospolitus:
Na jakim poziomie nauczania?
Z jakiego jest to działu (bo w różny sposób można podejść do tego zadania
18 sie 02:16
chichi:
| | 7 | |
Niezależnie od poziomu nauczania wynikiem będzie |
| |
| | 15 | |
18 sie 02:43
gratka02: Nie mam w poleceniu powiedziane jakim sposobem należy rozwiązać to zadanie. Sposób raczej jest
dowolny. Ważne aby był poprawny. Wynik sie zgadza a jak go otrzymac? Pozdrawiam
18 sie 12:32
chichi:
18 sie 15:24
kerajs:
Inaczej:
Przedłużając odcinek skośny wychodzący z a aż do przecięcia z wydłużeniem boku bc dostanę dwa
trójkąty podobne, a stąd podział zielonego odcinka (z rys chichi) w stosunku 4:1.
Poziomą prostą przechodzącą przez środek kwadratu odcinam z szukanego pola trójkąt leżący nad
tą sieczną, obracam go i przemieszczam na wolne miejsce pod sieczną. Dostaję połowę kwadratu
bez pola trójkąta oznaczonego u chichi jaki 2s.
| (a2/2)−(1/2)(a/3)(a/5) | | 7 | |
| = |
| |
| a2 | | 15 | |
Inaczej:
Zawsze możesz kwadrat umieścić w układzie współrzędnych, wyliczyć równania skośnych oraz ich
punkt przecięcia.
18 sie 15:38
chichi:
| | 4−2 | | 1 | | 1 | |
l: a= |
| = |
| ⇒ y= |
| x+2 |
| | 6−0 | | 3 | | 3 | |
| | ⎧ | y=2x | |
| S: | ⎩ | y=1/3x+2 | ⇒ S=(6/5, 12/5)
|
| | 6 | | 12 | |
vec(u)=[ |
| , |
| ], vec(v)=[6, 4] |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 12 | | 6 | | 84 | |
Pcien = |
| *6*4 + |
| |6* |
| − |
| *4| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 5 | | 5 | | 5 | |
P
□ = 6
2 = 36
18 sie 15:48
chichi:
Chochlik: na rysunku zamienione są wektory
18 sie 15:54
gratka02: Dziękuję bardzo państwu za rozwiązania. Miłego dnia życzę i pozdrawiam.
18 sie 16:48