równanie
student: Znajdz rozwiązanie ogólne równania y'''=2xy'
17 sie 15:30
mat: proste to nie będzie...
17 sie 15:53
mat: moze metoda z rozwinięciem y w postaci szeregu?
17 sie 15:56
Mariusz:
Tutaj łatwo obniżyć rząd ale podczas całkowania możemy otrzymać całkę nieelementarną
(funkcja błędu zespolonego argumentu lub funkcję Γ)
19 sie 07:52
Mariusz:
Można to równanie rozwiązać normalnie
y'''=2xy'
u=y'
u''=2xu
u''−2xu'=0
u'=uz
u'z+z'u−2xuz=0
u'=uz
uz*z+z'u−2xuz=0
u'=uz
z'−2xz=−z2
A tutaj już mamy układ który stosunkowo łatwo rozwiązać
bo jedno równanie w tym układzie jest równaniem o rozdzielonych zmiennych
a drugie równanie w tym układzie jest równaniem Bernoulliego
Problemem może być jednak policzenie potrzebnych całek
19 sie 08:09
Mariusz:
Dostaniemy jednak układ z równaniem Riccatiego
u''−2xu=0
u'=uz
u'z+uz'−2xu=0
u'=uz
uz*z+uz'−2xu = 0
u'=uz
z'+z
2−2x=0
u'=uz
z'=−z
2+2x
| | 4k | |
I teraz wykładnik przy x nie jest postaci |
| gdzie k ∊ ℤ |
| | 1−2k | |
więc nie będzie tego równania aż tak łatwo sprowadzić do równania
które można by łatwiej scałkować
Można wprawdzie poszukać całki szczególnej
ale może nie być aż tak łatwo jej znaleźć
19 sie 09:07
Mariusz:
Rozwiązanie będzie wyrażone funkcjami Bessela więc jednak całkowanie szeregami
może być dobrym pomysłem
19 sie 09:30
Mariusz:
To może spróbuję pokazać jak sprowadzić to równanie do równania Bessela
y'''=2xy'
Najpierw podstawienie zmieniające zmienną zależną i obniżające rząd równania
u=y'
u''=2xu
u''−2xu=0
Teraz podstawienie zmieniające zmienną niezależną
| d2u | | d | | du | | dt | | dt | |
| = |
| ( |
| |
| ) |
| |
| dx2 | | dt | | dt | | dx | | dx | |
| d2u | | d | | du | |
| = |
| ( |
| (3√3 t1/3))(3√3 t1/3) |
| dx2 | | dt | | dt | |
| d2u | | d2u | | 3√3 | | du | |
| =( |
| (3√3 t1/3)+ |
| t−2/3 |
| )(3√3 t1/3) |
| dx2 | | dt2 | | 3 | | dt | |
| d2u | | d2u | | 3√9 | | du | |
| =3√9t2/3 |
| + |
| t−1/3 |
| |
| dx2 | | dt2 | | 3 | | dt | |
| d2u | | d2u | | 3√9 | | du | |
| −2xu=3√9t2/3 |
| + |
| t−1/3 |
| −3√9t2/3u |
| dx2 | | dt2 | | 3 | | dt | |
| | d2u | | 1 | | du | |
t2/3 |
| + |
| t−1/3 |
| −t2/3u=0 |
| | dt2 | | 3 | | dt | |
u(t)=v(t)z(t)
u'(t)=v(t)z'(t)+v'(t)z(t)
u''(t)=v(t)z''(t)+v'(t)z'(t)+v'(t)z'(t)+v''(t)z(t)
u(t)=v(t)z(t)
u'(t)=v(t)z'(t)+v'(t)z(t)
u''(t)=v(t)z''(t)+2v'(t)z'(t)+v''(t)z(t)
t
2/3(v(t)z''(t)+2v'(t)z'(t)+v''(t)z(t))+
| 1 | |
| t−1/3(v(t)z'(t)+v'(t)z(t))−t2/3v(t)z(t)=0 |
| 3 | |
| | 1 | |
t2/3v(t)z''(t)+(2t2/3v'(t)+ |
| t−1/3v(t))z'(t)+ |
| | 3 | |
| | 1 | |
(t2/3v''(t)+ |
| t−1/3v'(t)−t2/3v(t))z(t)=0 |
| | 3 | |
v(t)=t
1/3
| | 1 | |
t2/3v(t)z''(t)+(2t2/3v'(t)+ |
| t−1/3v(t))z'(t)+ |
| | 3 | |
| | 1 | |
(t2/3v''(t)+ |
| t−1/3v'(t)−t2/3v(t))z(t)=0 |
| | 3 | |
| | 2 | | 1 | |
t2/3t1/3z''(t)+( |
| t2/3t−2/3+ |
| t−1/3t1/3)z'(t) |
| | 3 | | 3 | |
| | −2 | | 1 | | 1 | |
+t2/3( |
| t2/3t−5/3+ |
| t−1/3 |
| t−2/3−t2/3t1/3)z(t)=0 |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | 1 | |
tz''(t)+z'(t)+(− |
|
| −t)z(t)=0 |
| | 9 | t | |
| | 1 | |
t2z''(t)+tz'(t)−(t2+ |
| )z(t)=0 |
| | 9 | |
a to jest zmodyfikowane równanie Bessela
19 sie 12:21