algebra
Fuks: Niech a⬡b=5a+2b. Ile liczb naturalnych 0<m,n<100 spełnia m⬡(n+2)=(n+1)⬡m?
17 sie 13:36
wredulus_pospolitus:
m⬡(n+2) = 5m + 2n + 4
(n+1)⬡m = 5n + 5 + 2m
5m + 2n + 4 = 5n + 5 + 2m
| | 1 | |
3m = 3n + 1 −−−> 3(m−n) = 1 −−−> (m−n) = |
| |
| | 3 | |
zauważmy, że m,n to liczby naturalne ... ich różnica także będzie liczbą naturalną, tak więc to
równanie NIGDY nie będzie spełnione
analogicznie z wcześniejszej postaci zauważamy, że lewa strona jest podzielna przez 3,
natomiast prawa nigdy nie będzie podzielna przez 3.
17 sie 13:46
Adamm:
Jeśli takie m, n istnieją
m⬡(n+2)=(n+1)⬡m
5m+2n+4 = 5n+5+2m
3m = 3n+1
skąd 3|1, sprzeczność.
0 liczb naturalnych spełnia tą równość
17 sie 13:48