wielomian
ula: Niech wielomian W(x) ma wszystkie współczynniki całkowite oraz W(1)=5 i W(2)=7. Wartość W(10)
nie moze być równe:
a)19
b)23
c)24
d)15
17 sie 06:59
I'm back:
Nic nie wiemy o stopniu wielomiana?
17 sie 08:22
ula: nic nie wiadomo o stopniu
17 sie 08:48
wredulus_pospolitus:
1) jeżeli wielomian jest stopnia 1 to, W(10) = 23 (odpada (b) )
i tyle mogę Ci powiedzieć
17 sie 09:15
Pitbull puppies forever:
W(x)=anxn+ ....+a1x+a0
W(2)=2n an+ ...+2a1+a0 =7 więc a0 nieparzyste musi być ,
i wtedy W(10) też musi być nieparzyste
17 sie 09:29
ula: czemu b) odpada np W(x)=2x+3?
17 sie 09:50
Pitbull puppies forever: odpada znaczy że może przyjąć , napisałem wyżej że odpowiedź c masz zaznaczyć
17 sie 10:28