ciągłość
student: Niech f:R→R f(x)=[x−1]cos(π(2x−1)/2), gdzie [] oznacza cechę liczby.
Wskaż poprawną odpowiedź:
a) funkcja f jest nie ciągła we wszystkich całkowitych x oprócz x=1
b) f jest ciągła tylko w x=1
c) f jest ciągła dla wszystkich x
16 sie 23:07
wredulus_pospolitus:
jeżeli jedna odpowiedź jest prawidłowa, to (a) likwiduje (b)
w ogóle ... (b) jest bez sensu, bo jak funkcja może być ciągła tylko w jednym punkcie
niech a ∊ Z
| | π | |
limx−>a+ f(x) = (a−1)cos(πa − |
| ) |
| | 2 | |
| | π | |
limx−>a− f(x) = (a−2)cos(πa − |
| ) |
| | 2 | |
| | π | |
limx−>a+ f(x) − limx−>a− f(x) = cos(πa − |
| ) = ±1 czyli odpada (c). |
| | 2 | |
Pozostaje jedynie (a) (mimo, że nie sprawdziliśmy czy dla x=1 zachodzi ciągłość)
16 sie 23:42
student: Czemu b odpada?
16 sie 23:50
wredulus_pospolitus:
dobrze ... możesz sprawdzić, że gdy x ∉ Z to granica lewo i prawostronna wychodzi dokładnie
tyle samo
| | 1 | |
niech x = a + |
| (na przykład) gdzie a∊Z |
| | n | |
[x−1] = a co masz dla granicy lewo i prawostronnej
17 sie 00:05
wredulus_pospolitus:
cofam to co napisałem odnośnie (b) ... bo istnieją pewne (wredne) funkcje, takie że będą ciągłe
tylko w jednym punkcie (mimo ,że są to funkcje f:R−>R) ale to są baaardzo wredne funkcje
17 sie 00:07