okręgi styczne
w18:

Wykorzystując dane z rysunku oblicz stosunek AB/AC.
16 sie 20:09
kerajs:
Skoro wskazane boki są równe to ich stosunek wynosi 1.
17 sie 19:10
w18: Czemu te boki są równe?
17 sie 19:20
kerajs:
Niech większy okrąg ma środek O i promień R. Ponadto kąt ostry BAC nazwę α, więc kąt BOC to 2α.
|AB| = 2Rcosα
Z tw. Pitagorasa wyliczam r (promień mniejszego okręgu) jako funkcję R i α :
(Rcos2α+r)2+r2=(R−r)2
r2+2R(cos2α+1)r−Rsin22α=0
Δ=16R2cos2α ⇒ r=2R(−cos2α+cosα)
|AC|=R+Rcos2α+r=R+R(2cos2α−1)+2R(−cos2α+cosα)=2Rcosα=|AB|
18 sie 06:36
wredulus_pospolitus:
Skąd to powstało ? (Rcos2α+r)2+r2=(R−r)2
18 sie 09:20
kerajs:
A tyle razy sobie obiecywałem nie wypowiadać się w tematach, gdzie edycja rozwiązania jest
kilkukrotnie dłuższa od samego rozwiązania!
Środek mniejszego okręgu oznaczam przez Q, a rzuty punktów B i Q na podstawę półokręgu przez B'
i Q'
Równanie (Rcos2α+r)2+r2=(R−r)2 to tw. Pitagorasa w trójkącie OQQ'. Odpowiada mu zapis:
(|OB'|+|B'Q'|)2+|QQ'|2=(|OQ|)2
18 sie 09:49