równania
ilona: Równanie x2−ax+3−b=0 ma dwa równe pierwiastki, x2+(6−a)x+6−b=0 ma dwa jednakowe pierwiastki,
x2+(4−a)x+5−b=0 nie ma pierwiastków.
Która z odpowiedzi jest poprawna:
a) 2<a<4, 2<b<5
b) 2<a<4, 1<b<5
c) 1<a<4, 2<b<5
d) 1<a<4, 1<b<5
16 sie 20:03
chichi:
Skąd zadanie, kto układał 'polecenie'
16 sie 20:14
ilona: Poprawka
Równanie x2−ax+3−b=0 ma dwa różne pierwiastki, x2+(6−a)x+6−b=0 ma dwa jednakowe pierwiastki,
x2+(4−a)x+5−b=0 nie ma pierwiastków.
16 sie 20:15
Damian#UDM: 1. Δ>0
a2−4(3−b)>0
a2+4b−12>0
2. Δ=0
(6−a)2−4(6−b)=0
36−12a+a2+4b−24=0
a2−12a+4b+12=0
3. Δ<0
(4−a)2−4(5−b)<0
16−8a+a2+4b−20<0
a2−8a+4b−4<0
a2+4b−12>0
a2−12a+4b+12=0
a2−8a+4b−4<0
Z tego to chyba nic nie da się wyliczyć. Zostaje metoda prób i błędów, ale w tym przypadku
chyba będzie bardzo dużo pracy.
17 sie 00:09
wredulus_pospolitus:
1) skoro x
2 + (6−a)x + 6−b = W(x) ma dwa identyczne pierwiastki, to znaczy że W(x) = (x−c)
2
| | 6−a | |
stąd: |
| = √6−b −−> 36 − 12a + a2 = 4*6 − 4b −−> −4b = a2 − 12a + 12 |
| | 2 | |
zauważmy, że a
2−12a+12 < 0 ⇔ a∊(6−2
√6 ; 6+2
√6) ; zauważmy, że 6−2
√6 > 1
tak więc odpowiedzi (c) i (d) odpadają
więc już mamy 50% szansy że dobrze strzelimy

jak teraz sobie z tym poradzić ... najprościej podstawić sobie b = (na przykład) 1.5 i
sprawdzić czy zajdą warunki zadania:
pierwszy wielomian:
Δ > 0 −−−> a
2 − 12 + 4*1.5 = a
2 − 6 > 0 −−> i już widzimy, że nie dla całego przedziału
a∊(2,4) zajdzie ta nierówność
stąd drogą eliminacji: odpowiedź (a)
17 sie 00:42