równanie
uczen: Ile rozwiązań ma równanie (2x−1)x2+(2x2−2)x−2x+1=0
16 sie 17:54
kerajs:
To równanie ma dokładnie trzy rozwiązania.
1) x=0
uzyskuje się ze sprawdzenia założeń 2
x−1=0 oraz x=0 pozwalających na przekształcenie do
postaci
2) x=1 oraz x=−1
dostaje się mimowolnie podczas badania przebiegu zmienności lewej i prawej strony powyższego
równania.
17 sie 09:44
uczen: nie rozumiem czemu akurat x=0,x=1 i x=−1 a co z innymi liczbami
17 sie 09:49
kerajs:
Chcąc przekształcić równanie do nowej postaci muszę robić założenia x≠0 i 2x−1≠0 (przypadkowo
są tym samym założeniem)
Warto jednak wcześniej sprawdzić czy ''wyrzucana'' liczba nie jest rozwiązaniem równania. I tu
akurat x=1 rozwiązaniem jest.
Liczbę pozostałych rozwiązań próbuję oszacować z przecięć wykresów lewej i prawej strony
przekształconego równania.
Zrób to, a wszystko będzie jasne.
17 sie 10:06
uczen: Zero też wyrzucasz też jest rozwiązaniem.
17 sie 10:10
kerajs: Czyżby?
''To równanie ma dokładnie trzy rozwiązania.
1) x=0
uzyskuje się ze sprawdzenia''
''Warto jednak wcześniej sprawdzić czy ''wyrzucana'' liczba nie jest rozwiązaniem równania.''
17 sie 10:18