równanie
uczen: Ile liczb całkowitych spełnia równanie (x2−x−1)x+2=1
16 sie 17:49
Filip: 4
16 sie 17:57
uczen: a czemu nie 5
16 sie 17:59
Szkolniak: A jak nierówność o którą pytałeś/aś, dobrze zrobiona?
16 sie 18:09
ICSP: Wpis usunięty ze względu za nie matematyczny zapis jak i też sprawdzanie
parzystości/nieparzystości za pomocą operatora dzielenia z resztą.
Znajdujemy się na forum matematycznym, więc używamy zapisów matematycznych.
16 sie 18:33
Filip: dobrze ze wyznaje filozofie "XD" wiec teraz ja zastosuje − XD
16 sie 18:57
kerajs:
O, nowa praktyka (nowy ład)! Fajnie że jest ślad po wpisie i jego kasacji.
Tu akurat rozumiem powód usunięcia wpisu. Operatory języka C nie są powszechnie znane, a w
zapisie matematycznym nie stosowane
Dopisałbym jedynie użytkownika, czyli zamiast '' Wpis usunięty ze względu (...)'' byłoby ''Wpis
użytkownika Filip został usunięty ze względu (...)''.
Co do meritum, to Filip miał rację, iż należy sprawdzić które rozwiązania równań:
a) x2−x−1=1
b) x2−x−1=−1
spełniają równanie (x2−x−1)x+2=1
PS
Poprawną odpowiedzią nie jest 5, ani 4.
17 sie 10:00
uczen: kerajs z a) wychodzą dwa i z b) wychodzą dwa wiec 4
17 sie 10:06
kerajs:
Rozwiązaniami równania b) są x=0 oraz x=1
I) sprawdzam x=0
−12=1
OK, x=1 jest rozwiązaniem.
II) sprawdzam x=1
−13=−1
Zonk! x=1 nie jest rozwiązaniem więc już nie masz 4 rozwiązań.
17 sie 10:15
kerajs: Errata:
Rozwiązaniami równania b) są x=0 oraz x=1
I) sprawdzam x=0
(−1)2=1
OK, x=0 jest rozwiązaniem.
II) sprawdzam x=1
(−1)3=−1
Zonk! x=1 nie jest rozwiązaniem więc już nie masz 4 rozwiązań.
PS @ICSP
Masz może możliwość edytowania postów innych użytkowników? Jeśli tak, to może lepszym
rozwiązaniem byłoby usuwanie jedynie problematycznego fragment i pozostawienie tam komentarza
z powodem edycji i nickiem moderatora.
17 sie 10:52
uczen: (x2−x−1)2=1 tu np x=2 jest rozwiązaniem
17 sie 11:13
wredulus_pospolitus:
ab = 1 ⇔ b = 0 ∨ a = 1 ∨ (b = 2k ∧ a = −1 ; gdzie k∊Z)
1) b = 0
x+2 = 0 −> x = −2
2) a = 1
x2−x−1 = 1 −> x2 − x − 2 = 0 −> (x−2)(x+1) = 0 −> x = 2 ∨ x = −1
3) a = −1 ∧ b = 2k
x2−x−1=−1 −> x2−x = 0 −> x(x−1) = 0 −−−> x = 0 ∨ x = 1
dla x = 0 −> b = x+2 = 2 = 2*1 jest ok
dla x = 1 −> b = x+2 = 3 = 2*(1.5) to nie jest ok
17 sie 11:52
uczen: A nie można zlogarytmować stronami?
(x+2)ln(x2−x−1)=0
17 sie 11:59
wredulus_pospolitus:
nie ... bo ln(x2−x−1) niesie za sobą warunek: x2−x−1 > 0 którego w pierwotnej wersji nie
masz (przynajmniej nie jako nie powiązany z innym warunkiem)
17 sie 12:09
wredulus_pospolitus:
jeszcze waracjąc do 11:52 ... uzupełnienie do (1) b = 0 −−− winno być b=0 ∧ a≠0
17 sie 12:10
wredulus_pospolitus:
zauważ, że po zlogarytmowaniu masz:
(x+2) = 0 ∨ (x
2−x−1) = 1
x = −2 ∨ x=2 ∨ x = −1
i brakuje Ci jednego rozwiązania: x=0

(0−0−1)
2 = 1
17 sie 12:13