matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
kąt
miska:
Wykaż że x=30
o
.
16 sie 09:07
chichi:
sin(156
o
−x)sin24
o
sin18
o
sin36
o
= sin(x)sin(x)sin(138
o
−x)sin(x−12
o
) ⇒ x=30
o
□
16 sie 20:18
miska:
Raczej nie o to chodziło ... To zadanie raczej bez trygonometrii.
16 sie 20:37
fifi:
Widzę,że "małolat" pod licznymi nickami bawi Was planimetrią
Rozpoznać Go można po "koślawych" rysunkach
16 sie 20:56
chichi:
@
miska
o to chodziło, żeby dowieść.. Sposób jest dowolny, a pomysłów tyle co ludzi +1
16 sie 20:58
miska:
A wogole to dowiadłeś
16 sie 21:55
www:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sin%28156%5C%5BDegree%5D%E2%88%9230%5C%5BDegree%5D%29sin24%5C%5BDegree%5Dsin18%5C%5BDegree%5Dsin36%5C%5BDegree%5D+%3D+sin%2830%5C%5BDegree%5D%29sin%2830%5C%5BDegree%5D%29sin%28138%5C%5BDegree%5D%E2%88%9230%5C%5BDegree%5D%29sin%2830%5C%5BDegree%5D%E2%88%9212%5C%5BDegree%5D%29+
17 sie 15:15
chichi:
Chochlik się wkradł, powinno być oczywiście sin(156
o
−2x)
17 sie 15:25