Układ równań.
r-ow:
rozwiąż :
x−y=(7/2)* (3√x2y−3√xy2)
3√x−3√y=3
15 sie 22:55
123: podstaw a=3√x, b=3√y
15 sie 23:04
wredulus_pospolitus:
podstawienie:
3√x = a
3√y = b
| ⎧ | a3 − b3 = 7/2 *(a2b − ab2) | |
| ⎩ | a−b = 3 |
|
| ⎧ | a3 − 3a2b + 3ab2 − b3 = (a2b − ab2)/2 | |
| ⎩ | a−b = 3 |
|
| ⎧ | (a−b)3 = ab(a−b)/2 | |
| ⎩ | a−b = 3 |
|
czy z taką postacią już sobie poradzisz dalej
15 sie 23:07
15 sie 23:08
wredulus_pospolitus:
@123 −−− ja chyba jednak trochę 'łatwiejszą' postać wyskrobałem
15 sie 23:12