Równanie
Ula: | | x2−1 | |
Liczba rozwiązań równania |
| jest równa: |
| | x−5 | |
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Chciałam tylko zapytać skąd rozwiązujący powinien wiedzieć, że w przypadku takiego zadania
| | x2−1 | |
należy samemu dopisać ...=0 tzn. |
| =0, aby móc odpowiedzieć na dane pytanie? Skąd |
| | x−5 | |
rozwiązujący ma wiedzieć, że musi dopisać akurat ...=0, a nie może dopisać innej liczby? A
może w treści tego zadania jest błąd?
Przecież to czy dane równanie ma rozwiązanie zależy od delty. A skąd mamy wiedzieć w tym
przypadku jaka jest delta, skoro nie wiemy, do czego przyrównać równanie? Z góry dziękuję.
15 sie 20:55
wredulus_pospolitus:
treści zadania jest błąd ... gdyż w treści zadania nie ma podanego równania
15 sie 20:56
15 sie 21:03
wredulus_pospolitus:
Nie pierwszy, nie ostatni błąd ze strony edytora
15 sie 21:29
Ula: Dlaczego CKE potrafi wydawać bezbłędne arkusze egzaminacyjne, natomiast wydawnictwa wydają
zbiory z coraz to większą liczbą błędów?
15 sie 21:35
Ula: A nawet jeśli pojawi się jakiś błąd w arkuszu CKE(bardzo sporadycznie), to są nanoszone od razu
poprawki, natomiast zbiory są produkowane z LICZNYMI błędami z roku na rok.
15 sie 21:37
wredulus_pospolitus:
Bo arkusze CKE sprawdzane są przez osoby siedzące w danej dziedzinie. Książki/zbiory natomiast
są bardzo często edytowane przez osoby nie mające pojęcia o przedmiocie.
15 sie 21:50
wredulus_pospolitus:
To równie dobrze mógłbym się zapytać 'dlaczego większość projektów budowlanych ma głupie
błędny, sprzeczność'
A odpowiedź brzmi: Bo projekty (rysowanie) te są najczęściej robione przez świeżo upieczonych
pracowników bądź wręcz stażystów. Następnie powinny być one skrupulatnie sprawdzone przez
głównego architekta, ale teoria teorią, a praktyka mówi o tym, że główny architekt może (ale
to MOŻE) spojrzy na to co jest narysowane przez 5 sekund zanim przystawi pieczątkę.
A później się pojawiają takie kwiatki jak gniazdko elektryczne pod prysznicem.
Niestety − musisz przywyknąć do tego, że bardzo często ten kto tworzy jakieś rysunki, tekst
najczęściej ma mizerne (bądź zerowe) pojęcie o tym co właściwie robi. Ponieważ jest to
najczęściej osoba na bardzo niskim stanowisku w firmie.
15 sie 21:55
ICSP: Skąd pomysł, że CKE się nie myli?
Na ostatniej maturze rozszerzonej był problem dotyczący nazewnictwa w zadaniu 4.
Natomiast w którymś późniejszym zadaniu (chyba 13) jedna z dróg rozwiązania prowadziła do
nierówności którą moim zdaniem potrafi rozwiązać 0,001% maturzystów.
Ponadto nie możesz porównywać zbioru do arkusza CKE
Nad arkuszami pracuje cały zespół "ekspertów". Natomiast nad zbiorem zazwyczaj 2 czasem 3
osoby.
Również ilość zadań jest zupełnie inna, więc tym łatwiej o pomyłkę.
15 sie 21:58
Ula: Nie napisałam, że CKE się nie myli. Napisałam, że CKE też się myli, ale sporadycznie oraz gdy
to nastąpi, to te błędy są od razu poprawiane a nie zamiatane pod dywan. Nie rozumiem dlaczego
błędy w zbiorach nie są poprawiane?
15 sie 22:26
Ula: Uważam również, że skoro takie sytuacje (notoryczne błędy) mają miejsce, to powinno się uczniów
na taki stan rzeczy uczulać, a nie wmawiać im, że wszystko jest wyjaśnione w książce.
Niestety, robi to większość nauczycieli.
15 sie 22:28
kerajs:
''Nie rozumiem dlaczego błędy w zbiorach nie są poprawiane?''
Czasami są, poprzez druk erraty dołączanej do kolejnych wydań.
''CKE też się myli, ale sporadycznie oraz gdy
to nastąpi, to te błędy są od razu poprawiane a nie zamiatane pod dywan.''
Niestety, często są zamiatane pod dywan.
16 sie 00:21
ICSP: "Nie rozumiem dlaczego błędy w zbiorach nie są poprawiane".
Nie wiem dokładnie ile zadań znajduje się w zbiorze maturalnym, ale strzelam na około 800.
Z czego błędy zawiera raczej pewny odsetek powiedzmy 1%.
To daje 80 zadań.
Niektóre błędy zostaną zgłoszone i poprawione a o niektórych po prostu się zapomni.
Do tego dochodzi coroczna zmiana podstawy programowej − musi nastąpić zmiana treści zadań
(niektóre zostaną usunięte a niektóre dodane)
W tych dodanych również będą zadania z błędami.
Wydaje mi się, że bardzo upraszczasz proces tworzenia takiego zbioru.
Co do matury i błędów CKE:
Oryginalna treść z egzaminu:
Liczba różnych pierwiastków równania: 3x + |x−4| = 0 jest równa
Natomiast treść z zasad oceniania jak i też poprawionego arkusza udostępnionych przez CKE
jakieś 2 miesiące później:
Liczba różnych rozwiązań równania: 3x + |x−4| = 0 jest równa
Nie znalazłem ani jednego komunikatu wydanego przez CKE na ten temat (jednak również nie
szukałem jakoś bardzo długo).
Skoro na maturze ( 15 zadań) zdarzają się błędy to co mamy mówić o zbiorach które tych zadań
mają dużo więcej.
16 sie 18:22