matematykaszkolna.pl
Równanie Ula:
  x2−1  
Liczba rozwiązań równania

jest równa:
 x−5 
A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 Chciałam tylko zapytać skąd rozwiązujący powinien wiedzieć, że w przypadku takiego zadania
 x2−1 
należy samemu dopisać ...=0 tzn.

=0, aby móc odpowiedzieć na dane pytanie? Skąd
 x−5 
rozwiązujący ma wiedzieć, że musi dopisać akurat ...=0, a nie może dopisać innej liczby? A może w treści tego zadania jest błąd? Przecież to czy dane równanie ma rozwiązanie zależy od delty. A skąd mamy wiedzieć w tym przypadku jaka jest delta, skoro nie wiemy, do czego przyrównać równanie? Z góry dziękuję.
15 sie 20:55
wredulus_pospolitus: treści zadania jest błąd ... gdyż w treści zadania nie ma podanego równania
15 sie 20:56
Ula: Proszę, oto zdjęcie zadania ze zbioru: https://pl-static.z-dn.net/files/dc2/488c2c127fcf32eddf3d5636d98695ec.jpg W takim razie w zbiorze do matematyki do klasy 1 (2012 rok) wydawnictwa Oficyny Edukacyjnej Krzysztofa Pazdro występuje kolejny błąd. Dziękuję.
15 sie 21:03
wredulus_pospolitus: Nie pierwszy, nie ostatni błąd ze strony edytora
15 sie 21:29
Ula: Dlaczego CKE potrafi wydawać bezbłędne arkusze egzaminacyjne, natomiast wydawnictwa wydają zbiory z coraz to większą liczbą błędów?
15 sie 21:35
Ula: A nawet jeśli pojawi się jakiś błąd w arkuszu CKE(bardzo sporadycznie), to są nanoszone od razu poprawki, natomiast zbiory są produkowane z LICZNYMI błędami z roku na rok.
15 sie 21:37
wredulus_pospolitus: Bo arkusze CKE sprawdzane są przez osoby siedzące w danej dziedzinie. Książki/zbiory natomiast są bardzo często edytowane przez osoby nie mające pojęcia o przedmiocie.
15 sie 21:50
wredulus_pospolitus: To równie dobrze mógłbym się zapytać 'dlaczego większość projektów budowlanych ma głupie błędny, sprzeczność' A odpowiedź brzmi: Bo projekty (rysowanie) te są najczęściej robione przez świeżo upieczonych pracowników bądź wręcz stażystów. Następnie powinny być one skrupulatnie sprawdzone przez głównego architekta, ale teoria teorią, a praktyka mówi o tym, że główny architekt może (ale to MOŻE) spojrzy na to co jest narysowane przez 5 sekund zanim przystawi pieczątkę. A później się pojawiają takie kwiatki jak gniazdko elektryczne pod prysznicem. Niestety − musisz przywyknąć do tego, że bardzo często ten kto tworzy jakieś rysunki, tekst najczęściej ma mizerne (bądź zerowe) pojęcie o tym co właściwie robi. Ponieważ jest to najczęściej osoba na bardzo niskim stanowisku w firmie.
15 sie 21:55
ICSP: Skąd pomysł, że CKE się nie myli? Na ostatniej maturze rozszerzonej był problem dotyczący nazewnictwa w zadaniu 4. Natomiast w którymś późniejszym zadaniu (chyba 13) jedna z dróg rozwiązania prowadziła do nierówności którą moim zdaniem potrafi rozwiązać 0,001% maturzystów. Ponadto nie możesz porównywać zbioru do arkusza CKE Nad arkuszami pracuje cały zespół "ekspertów". Natomiast nad zbiorem zazwyczaj 2 czasem 3 osoby. Również ilość zadań jest zupełnie inna, więc tym łatwiej o pomyłkę.
15 sie 21:58
Ula: Nie napisałam, że CKE się nie myli. Napisałam, że CKE też się myli, ale sporadycznie oraz gdy to nastąpi, to te błędy są od razu poprawiane a nie zamiatane pod dywan. Nie rozumiem dlaczego błędy w zbiorach nie są poprawiane?
15 sie 22:26
Ula: Uważam również, że skoro takie sytuacje (notoryczne błędy) mają miejsce, to powinno się uczniów na taki stan rzeczy uczulać, a nie wmawiać im, że wszystko jest wyjaśnione w książce. Niestety, robi to większość nauczycieli.
15 sie 22:28
kerajs: ''Nie rozumiem dlaczego błędy w zbiorach nie są poprawiane?'' Czasami są, poprzez druk erraty dołączanej do kolejnych wydań. ''CKE też się myli, ale sporadycznie oraz gdy to nastąpi, to te błędy są od razu poprawiane a nie zamiatane pod dywan.'' Niestety, często są zamiatane pod dywan.
16 sie 00:21
ICSP: "Nie rozumiem dlaczego błędy w zbiorach nie są poprawiane". Nie wiem dokładnie ile zadań znajduje się w zbiorze maturalnym, ale strzelam na około 800. Z czego błędy zawiera raczej pewny odsetek powiedzmy 1%. To daje 80 zadań. Niektóre błędy zostaną zgłoszone i poprawione a o niektórych po prostu się zapomni. Do tego dochodzi coroczna zmiana podstawy programowej − musi nastąpić zmiana treści zadań (niektóre zostaną usunięte a niektóre dodane) W tych dodanych również będą zadania z błędami. Wydaje mi się, że bardzo upraszczasz proces tworzenia takiego zbioru. Co do matury i błędów CKE: Oryginalna treść z egzaminu: Liczba różnych pierwiastków równania: 3x + |x−4| = 0 jest równa Natomiast treść z zasad oceniania jak i też poprawionego arkusza udostępnionych przez CKE jakieś 2 miesiące później: Liczba różnych rozwiązań równania: 3x + |x−4| = 0 jest równa Nie znalazłem ani jednego komunikatu wydanego przez CKE na ten temat (jednak również nie szukałem jakoś bardzo długo). Skoro na maturze ( 15 zadań) zdarzają się błędy to co mamy mówić o zbiorach które tych zadań mają dużo więcej.
16 sie 18:22