a7: sinx przyjmuje wartości od −1 do 1 podobnie cos x przyjmuje wartości od −1 do 1
np. dla x=0 y=1+3=4
dla x=π/2 y=4
dla x=π/4 y=2*3
U√2{2}}≈4,3491628 i to jest chyba największa wartość (sinus się przecina z
cosinusem dla π/4)
dla x=−π/4 y≈4,5790
RysiO: f(x)=3
sinx+3
cosx
Z nierówności Cauchy'ego pomiędzy średnimi − arytmetyczną, a geometryczną:
| 3sinx+3cosx | |
| ≥ √3sinx * 3cosx |
| 2 | |
3
sinx+3
cosx ≥ 2
√3sinx+cosx
3
sinx+3
cosx ≥ 2 * 3
0,5(sinx+cosx)
Teraz zauważmy, że:
Ponieważ −1 ≤ sinx ≤ 1, to −
√2 ≤ sinx+cosx ≤
√2
Zatem gdy sinx+cosx=−
√2, to:
3
sinx+3
cosx ≥ 2 * 3
−1/√2
Ponadto równość zachodzi, gdy:
| | π | |
3sinx=3cosx ⇔ sinx=cosx ⇒ x=kπ+ |
| |
| | 4 | |
| | 5π | |
Nietrudno zauważyć, że f( |
| )=2 * 3−1/√2, czyli dla tego argumentu wartość funkcji |
| | 4 | |
jest najmniejsza.
Teraz zobaczmy, że f(x)=f(x+2π) ⇒ T=2π. Stąd szybko mamy największą wartość funkcji f, która
jest równa:
Zatem zbiorem wartości funkcji jest przedział:
< 2 * 3
−1/√2, 2 * 3
1/√2>
wredulus_pospolitus:
przyczepię się do rozwiązania RysiQ −−− to, że wykazałeś okresowość nie oznacza, że wiesz jak
zachowuje się funkcja w trakcie jednego okresu i że największa wartość faktycznie jest dla x =
To jest puki co jedynie przypuszczenie.