funkcja
ula: Dla jakich wartosci parametru m funkcja
f(x)= (m−1)x +m dla x<1
x2+(m−2)x+4−2m dla x≥1
jest monotoniczna w zbiorze R.
15 sie 17:59
kerajs:
Postawię na :
malejąca dla m≤0
rosnąca dla m>1
15 sie 18:16
wredulus_pospolitus:
0)
lim
x−> +∞ f(x) = +
∞
czyli odpada możliwość, aby f(x) była malejąca w R
1)
lim
x−>1− f(x) = 2m−1
lim
x−>1+ f(x) = −m + 3
2)
jeżeli m>1 to dla x<1 mamy rosnąca
sprawdzić musimy teraz kiedy lim
x−>1− f(x) ≤ lim
x−>1+ f(x)
| | 4 | |
co jest prawdą dla 2m−1 ≤ −m+3 −−> m ≤ |
| czyli podejrzany zbiór to m∊ (1 ; 4/3] |
| | 3 | |
3)
Sprawdzamy, 'od kiedy' parabola będzie rosnąca:
rozpatrujemy tylko przedział x≥1
| | m−2 | |
f'(x) = 2x + m−2 −−> xo = |
| |
| | 2 | |
i mamy warunek: x
o ≤ 1 (tak aby parabola 'zaczęła rosnąc' przed tym jak będzie częścią
| | m−2 | |
wykresu f(x) ) −−> |
| ≤ 1 −−> m ≤ 4 |
| | 2 | |
Więc odp: dla m ∊ (1 ;
4/
3]
15 sie 18:36
ula: Dla jakich wartosci parametru m funkcja
f(x)= (m−1)x +m dla x<1
x2+(m
2−3)x+4−2m dla x≥1
jest monotoniczna w zbiorze R.
A dla takiego zadania
15 sie 18:38
wredulus_pospolitus:
wykonaj to ANALOGICZNIE

masz podaną 'procedurę' ponów ją dla nowego przypadku.
Zauważ, że także rozpatrujemy tylko możliwość rosnącej w R (bo lim
x−>+∞ f(x) = +
∞)
więc musimy sprawdzić dla jakich m ... prosta jest rosnąca ... a jednocześnie dla x=1 nie
będziemy mieli nagle mniejszej wartości
a następnie sprawdzili czy przypadkiem parabola nie będzie 'przez jakiś czas' malejąca dla x≥1
15 sie 18:46
kerajs: Ups.
W poprzednim wpisie podałem odpowiedź z zupełnie innego zadania. Sorry.
15 sie 19:10
ula: Coś nie mogę w tym drugim zadaniu bo wychodzi mi zbiór pusty
15 sie 22:31
ula:
15 sie 23:08
wredulus_pospolitus:
pokaż obliczenia ... a może i wyjść powinien zbiór pusty ... któż to wie ... pokaż obliczenia
15 sie 23:09
ula: m>1 dla x<1 rosnąca
2m−1≤1+(m
2−3)1+4−2m→ m≥3
f'(x)=2x+m
2−3
Zatem zbiór pusty
15 sie 23:18
wredulus_pospolitus:
cóż ... tak wychodzi
więc piszesz odp: nie ma takiej wartości parametru m dla którego f(x) będzie monotoniczna w R
15 sie 23:23
ula: tzn mam odpowiedz w zbiorze że dla m∊[3,∞), f jest ściśle rosnaca w R
15 sie 23:29
wredulus_pospolitus:
ale gdzie masz taką odpowiedź
15 sie 23:30
wredulus_pospolitus:
no to sprawdźmy ... niech m = 3
wtedy:
f(0) = 3
f(1) = −2 −−−> f(0)
> f(1) funkcja NIE JEST rosnąca
f(−1) = 1 ; f(0) = 3 −−−> f(−1)
< f(0) funkcja nie jest malejąca
ergo −−− funkcja nie jest monotoniczna w R (dla m=3)
kooooniec
15 sie 23:33
ula: OK choć dziwne ze nigdy nie będą rosnące
15 sie 23:46
ula: wreduluspospolitus: ale tam bedzie
f(x)= x2 + 6 x − 2, x>=1
15 sie 23:49
wredulus_pospolitus:
poprawka
to nie jest zbiór pusty
Popełniłem błąd wtedy co pisałem
w pierwszym przykładzie powinno być:
| | m−2 | |
− |
| ≤ 1 −−> 2−m ≤ 2 −−−> m ≥ 4 i tutaj nie ma możliwości aby był takiego 'm' |
| | 2 | |
15 sie 23:53
wredulus_pospolitus:
można oczywiście bez pochodnej
co sprowadza się do tego samej nierówności
15 sie 23:54
wredulus_pospolitus:
znowu źle
w pierwszym przykładzie winno być:
| | m−2 | |
− |
| ≤ 1 −−> −m + 2 ≤ 2 −−−> −m ≤ 0 −−−> m≥ 0  |
| | 2 | |
więc m∊ (1 ; 4/3] spełnia warunki zadania
w drugim przykładzie:
| | m2−3 | |
− |
| ≤ 1 −−> m2 ≥ 5 −−−> m>√5 (ujemne olewam już) |
| | 2 | |
więc m∊ [3 ; +
∞) spełnia warunki zadania
15 sie 23:59