matematykaszkolna.pl
Fizyka- książki na studia, licensjat/pierwszy rok. Kamil1337: Nie wiem, czy dobrze trafiłem z poniższym pytaniem, ale coraz bardziej myślę nad złożeniem papierów na fizyke...i chyba tak zrobię. Chciałem zrobić ,, wycieczkę krajoznawczą" i kupić książki akademickie w celu zoorientowania się jaki pi razy drzwi materiał musze przyswoić do chociażby pierwszego roku fizyki/licensjatu. −dalej nie ma na razie co wybiegać bo to bez sensu za szeroka dziedzina, nie wiadomo czy mi się uda czy nie etc. 1.Może ktoś polecić książke z chemii ogólnej, ale bardziej zaawansowaną−taką docelowo dla fizyków,coś na rodzaj OpenStax(otwarty podręcznik na openstax.org da się znaleźć) podręczników do fizyki, od prawie podstaw −najlepiej po polsku lub angielsku−cel nadrobić zaległości i 2 letnią przerwę od szkoły− matura zdana ale troche pracowałem na odłożenie na studia, zastanawiając się w jakim kierunku się uczyć i co chcę robić w życiu. Tak w ogóle to przyda się przypomnieć większość działów bo zdawałem jedynie matmę rozszerzoną i angielski rozszerzony. Poza tym... 2.Coś dla fizyków z analizy matematycznej i reszty podrozdziałów królowej nauk +zbiory zadań których fizyk potrzebuje...chyba pwn.pl by coś miał w ofercie z książek akademickich( zakres pierwsze 2−3 lata matematyki na fizyce.). ale jest ich tyle, że ciężko coś wybrać odpowiedniego−teoria + zbiór zadań. Po kimś w rodzinie w domu odnalazłem jedynie podręcznik G.I.Zaporożec z matmy..fajny w miare i go rozumiem. 3.Dobry podręcznik do fizyki ogólnej+ zbiór zadań który wykroczy materiałem poza podręcznik OpenStax lub jest po prostu lepszy i bardziej szczegółowy. Podobał mi się zbiór zadań Kruczka ale może ktoś polecić coś dla studenta. Ktoś może powiedzieć żebym na google poszukał−ale może ktoś już czytał coś za co warto zapłacić i mieć w biblioteczce domowej lub już fizykę skończył/studiuje.. Wole książki przynajmniej na razie, od grzebania godzinami w internecie− tam będę siedział jak czegoś nie będę rozumiał i szukał odpowiedzi.... Nie wiem gdzie się dostanę w Polsce i gdzie chcę studiować więc to jeszcze ciężko rozstrzygnąć, ale zazwyczaj wykładowcy nie zdążą w przewidzianym czasie wszystkiego wyłożyć albo zrobią to po "łebkach" na większości uczelni a resztę trzeba przyswoić z makulatury. Wszystko o co pytam powinno się mieścić dla nowicjusza w kategorii 1−2 pierwszych lat fizyki ogólnej teoretycznej dla samoouka max wybiegać do 3ciego roku.. Odpowiedzi jednej słusznej nie ma ale może znajdę dzięki Wam coś co mi przypasuje. Książek jest tak dużo, że naprawdę ciężko coś wybrać,pewno pytanie padło niejednokrotnie a to pytanie to tylko o opinie kolegów fizyków żeby przetrwać pierwsze lata na fizyce..
14 sie 20:44
Mila: Musisz poczekać, na pewno pojawi się tu fizyk, to udzieli porady.
15 sie 22:35