wiecej odpowiedzi
123: W trójkącie ABC, podstawa leży na prostej y=2−x. Punkt przecięcia wysokości wynosi (0,0), a
środek okręgu wpisanego to (−1,0). Jeśli BC=6 to:
a) A=(−4,−4)
b) A=(−7/2, −7/2)
c) Pole ABC=15√2
d) Pole ABC=27√2/2
14 sie 14:42
Iryt:
Co już policzyłaś?
15 sie 16:02
123: W trójkącie ABC, podstawa BC leży na prostej y=2−x. Punkt przecięcia wysokości wynosi (0,0), a
środek okręgu wpisanego to (−1,0).
15 sie 17:04
123: No właśnie nie wiem jak zacząć co policzyć na poczatek.
15 sie 17:05
wredulus_pospolitus:
No i tego "podstawa BC leży..." brakowało by jednoznacznie odpowiedzieć na (c) i (d)
15 sie 17:23
Mila:

k: y=−x+2⇔
x+y−2=0
S=(−1,0)− środek okręgu wpisanego w ΔABC
H=(0,0) − ortocentrum Δ
2)
m: prosta zawierająca wysokość prostopadłą BC
y=x
na tej prostej leży punkt A
3) promień okręgu
| | | (−1)+0−2| | | 3 | |
r=d(S,k)= |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | |
Równanie okręgu:
4) Przyjmij A=(−4,−4) i spróbuj napisać styczną do tego okręgu przechodzącą przez A
Spojrzę
15 sie 17:26
123: a jak odpowiedzieć na a i b?
15 sie 17:27
wredulus_pospolitus:
Moja propozycja:
1) prostopadła do y=2−x ma wzór: y = x+b
2) środek okręgu opisanego na trójkącie leży na przecięciu symetralnych boków trójkąta
(skorzystaj z (1) by wyznaczyć 'b' i wyznaczyć środek podstawy)
3) mając środek podstawy, długość podstawy oraz wiedząc na jakiej prostej leży BC, wyznaczasz
współrzędne B i C
4) wysokość AD przechodzi przez punkt (0,0), związku z tym punkt A leży na prostej y=x
5) wyznaczasz prostą przechodzącą przez C i punkt (0,0) (druga wysokość)
6) wyznaczasz prostopadłą do niej i przechodzącą przez punkt B
7) wyznaczasz przecięcie tej prostej z prostą y=x −−−> masz punkt A
Mając wyznaczone współrzędne wszystkich krawędzi trójkąta możesz odpowiedzieć na (A) i (B),
(C) i (D) możesz sprawdzić poprzez 'obudowanie' tegoż trójkąta trójkątami prostokątnymi i
policz pola prostokąta i tych trójkątów prostokątnych
15 sie 17:30
wredulus_pospolitus:
No żesz ... okrąg jest wpisany, a nie opisany na trójkącie
15 sie 17:31
Mila:
Jeśli punkt A spełni warunek, że styczne przetną prostą k w taki sposób, że |BC|=6
to wtedy liczysz pole Δ,
| | 7 | | 7 | |
jeśli nie, to przyjmujesz A=(− |
| , − |
| ) i równania stycznych i dalej tak samo . |
| | 2 | | 2 | |
15 sie 17:32
Mila:
Witaj
Arturze
Może inny pomysł masz?
15 sie 17:34
123:
Czy tak bedzie wyglądało to równanie?
(x+1)2+(ax + 4a −4)2=4,5
(a2 + 1) x2 + (8a2−8a+2)x+16a2−32a+12,5=0
gdzie m −to współczynnik kierunkowy tej stycznej dla (−4,−4)
15 sie 18:13
wredulus_pospolitus:
Miluś ... powiem tak ... widzę parę opcji 'kombinowania' bez korzystania z tych współrzędnych,
ale to jest kuźwa tragedia przy obliczeniach w pewnym momencie
Miluś, Twoje podejście jest o wiele szybsze, jedziemy na konkretnych liczbach (x
A = −4 lub
−7/2), ale mamy tyci tyci szkopuł −−− co jeżeli ani A ani B nie są prawidłowymi odpowiedziami

wtedy budzimy się z rączką w nocniku
15 sie 18:20
Mila:
Jednak może lepiej z odległości stycznej od S .
s: y=ax+4a−4
ax−y+4a−4=0
| |a*(−1)+4a−4| | | 3 | |
| = |
| |
| √a2+1 | | √2 | |
√2*|3a−4|=3*
√a2+1 /
2
2*(9a
2−24a+16)=9*(a
2+1)
Jednak wynik jest mało przyjazny do dalszych obliczeń.
Napisz , czy to dokładnie cała treść zadania?
Za chwilę odpowiem o co mi chodzi.
15 sie 18:38
Mila:
Masz rację Arturze. Właśnie wpadłam brzydko i wycofuję się z tego sposobu.
15 sie 18:40
wredulus_pospolitus:
Nie no ... sposób nie jest zły ... są to dodatkowe informacje z którym można skorzystać ... jak
się trafi to super ... jak się nie trafi to pozostaje mozolne tworzenie równań prostych,
prostopadłych, wyznaczania współrzędnych wierzchołków i ogólnie pitolenie się niesamowicie z
tym
15 sie 18:43
Mila:
Skąd to zadanie?
15 sie 21:23
123: Tak cała treść, a co z nią nie tak?
15 sie 22:14
wredulus_pospolitus:
pytanie nie było oto, czy to jest cała treść ... tylko SKĄD to zadanie masz
15 sie 22:15
Mila:
Napisałaś "więcej odpowiedzi", czy to oznacza test wielokrotnego wyboru?
15 sie 22:16
Mila:
Chodzi też o poziom edukacji
15 sie 22:17
123: Tak test wielokrotnego wyboru, chodzi pewnie a lub b oraz c lub d, choć nie mam pewności
15 sie 22:35
Mila:
W takim razie spróbuj coś zrobić, jeżeli nie jest Ci zbyt gorąco.
Ja pomyślę, na pewno jest możliwość eliminacji błędnych odpowiedzi.
15 sie 22:40
123: Ok, wydaję się słuszne spostrzeżenie: "jeżeli ani A ani B nie są prawidłowymi odpowiedziami"
15 sie 22:54