wyznaczniki
ola: Dlaczego licząc wyznaczniki np 4X4 i dokonując mnożenia np. wiersza 2 i dodając do tego np
wiersz 1 wcale nie otrzymuję tego samego wyniku niż nie wykonują żadnych
operacji (mnożąc jeden z wierszy przez 2 otrzymuję wynik 2 razy większy− a jest napisane ,że
wykonywanie elementarnych działań nie zmienia wartości wyznacznika)
14 sie 08:56
wredulus_pospolitus: mnożenie zmienia wartość wyznacznika, przykład:
[2 1]
[3 5]
Det(A) = 10 − 3 = 7
[4 2]
[3 5]
Det(A') = 20 − 6 =
14
14 sie 09:09
ola: no właśnie a czytając i obserwując w różnych książkach np. wykonane działanie w1−5w2 nie
wpłynęło na zmianę wartości a też nastąpiło mnożenie− już mam mentlik
14 sie 09:13
wredulus_pospolitus:
wartości wyznacznika nie zmienia:
1) dodawanie / odejmowanie wierszy/kolumn od siebie (o ile robisz to tylko na kolumnach lub
tylko na wierszach)
2) przy zamianie wierszy/kolumn należy dodatkowo przemnożyć wyznacznik przez (−1)n+m gdzie
n i m to indeks wierszy/kolumn zamienianych
Pamiętaj, że NIE MOŻNA mieszkać operacji pomiędzy wierszami i kolumnami. Jak zmieniasz kolumny,
to działasz TYLKO na kolumnach (wierszy nie zmieniasz).
14 sie 09:13
wredulus_pospolitus:
bo Co innego jest w1 = 2w1 (przemnożenie wiersza 1 przez 2)
a co innego jest w1 = w1 − 5w2 (odjęcie od wiersza 1 pięciokrotnie wiersz 2)
drugą operację można zapisać także jako:
w1 = w1 − w2
w1 = w1 − w2
w1 = w1 − w2
w1 = w1 − w2
w1 = w1 − w2
czyli pięć razy odejmujesz w2 ... w skrócie zapiszemy jako w1 = w1 − 5w2
14 sie 09:15
ola: 1 3
A= 2 5 det(A)=5−6=−1
w2=w1−2w2
1 3
A'=−3 −7 det(A')=−7 +9 =2 ?
14 sie 09:21
I'm back:
Przemnozylas wiersz 2

!
Nie.
Jakbys zrobiła w
1 = w
1 − 2w
2 (czyli od wiersza w
1 odejmujesz dwukrotnie w
2) to by Ci
wyszlo dobrze.
Gdybyś zrobiła w
2 = w
2 − 2w
1 to także byłoby dovrze
Ale Ty zrobilas: w
2 = −2w
2 (i tu jest błąd) a następnie w
2 = w
2 + w
1
Zauwaz
Ze za każdym razem jak pisze przekształcenie to wiersz który przekształcam pisze po znaku =
jako pierwszy i jest ona NIE przwmnazany. Przwmnazany jest tylko ten wiersz który
dodaje/odejmuję.
14 sie 09:28
I'm back:
I związku ze taka operacje (w
2 = − 2w
2) zrobiłaś to Det(A) po no się przemnożyć przez
I zobacz, że wtedy wyznacznik wychodzi prawidłowy (czyli równy − 1)
14 sie 09:30
ola: Dziękuję za pomoc chyba zrozumiałam swój błąd
14 sie 09:48