nierówność
Dawid: Wykaż że 21−1/√2 ≤ 2sin(x)+2cos(x) ≤ 21+1/√2 dla x∊[0;2π].
14 sie 07:41
RysiO: Można z ekstremów albo też z nierówności pomiędzy średnimi − arytmetyczną, a geometryczną.
14 sie 13:34
Dawid: Możesz pokazać jednym ze sposobów
14 sie 13:57
RysiO: Dla lewej strony:
Z zależności pomiędzy średnią arytmetyczną, a geometryczną mamy:
| 2sinx+2cosx | |
| ≥ √2sinx*2cosx |
| 2 | |
2
sinx+2
cosx ≥ 2
√2sinx+cosx
2
sinx+2
cosx ≥ 2*2
0,5(sinx+cosx)
2
sinx+2
cosx ≥ 2
1+0,5(sinx+cosx)
Teraz zastanówmy się, jakie wartości moje przyjmować wyrażenie sinx+cosx:
| | π | | π | | π | | π | |
sinx+cosx=sinx+sin( |
| −x)=2sin |
| *cos(x− |
| )=√2cos(x− |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Ponieważ −1 ≤ cosx ≤ 1, to −
√2 ≤ sinx+cosx ≤
√2
Zatem gdy sinx+cosx=−
√2 to 2
sinx+2
cosx ≥ 2
1−√2/2, czyli:
2
sinx+2
cosx ≥ 2
1−1/√2
14 sie 15:16
RysiO: Dla prawej strony można tak:
| | π | |
Z powyższego równość zachodzi, gdy 2sinx=2cosx ⇔ sinx=cosx ⇒ x=kπ+ |
| . |
| | 4 | |
| | 5π | |
Łatwo zauważyć, że dla x= |
| wyrażenie 2sinx+2cosx przyjmuje wartość najmniejszą, |
| | 4 | |
czyli 2
1−1/√2.
Teraz zobaczmy, że okres funkcji f(x)=2
sinx+2
cosx wynosi T=2π. Zatem skoro funkcja
| | 5π | | π | |
przyjmuje minimum dla x= |
| +2kπ, to maksimum będzie przyjmować dla x= |
| +2kπ. |
| | 4 | | 4 | |
Maksimum to wynosi:
co oznacza, że:
2
sinx+2
cosx ≤ 2
1+1/√2
14 sie 15:50