kąty
miska:

Wykaż że AB=DC.
To są kąty w stopniach.
13 sie 21:00
14 sie 04:42
a7: widzę już, że xle wpisałam do Wolframa.., ale już może jutro do tego wrócę, tj dzisiaj, ale
później
14 sie 04:51
a7:
AB=x AD=BD=a DC=y BC=d AC=z ∡ACD=α ∡BCD=36−α
1.x=2asin72
2. h
z=asin9
| | hz | | asin9 | | √y2−asin9 | |
3. sinα= |
| = |
| czyli cosα= |
| |
| | y | | y | | y | |
4. z tw. sinusów dla ΔBCD
no i nijak nie wychodzi y=2asin72 ...
14 sie 05:50
an: Nie rozumiem Cię a7, dlaczego dlaczego mając jak tu podane tylko kąty i korzystasz
z trygonometrii, nie przyjmiesz sobie, że np. |AB|=2[jednostki], dzięki temu w tym zadaniu
możesz dokładnie zwymiarować dla tej jednostki trójkąt ABC i ABD i wtedy liczyć CD.
14 sie 10:12
Mila:
A7 Tak jak u Ciebie− trygonometria.
1) W ΔADB:
2)
ΔABE:
|BE|=
√2sin(27)
3) ΔEBC:
4)ΔBCD:
x
2=a
2+e
2+2*a*e sin9 i teraz "akrobacja"
x=1 to pokazuje Wolfram
Będę szukać innego sposobu.
14 sie 21:51
a7: ciekawe skąd to zadanie, tj. z jakiego poziomu czy liceum/technikum czy kółko dla olimpijczyków
?
14 sie 22:36
a7:
15 sie 00:06
Mariusz:
Te wartości funkcyj trygonometrycznych można obliczyć
sin(5α)=sin(α+4α)
=sin(α)cos(4α)+cos(α)sin(4α)
=sin(α)(1−8sin
2(α)(1−sin
2(α)))+cos(α)2sin(2α)cos(2α)
=sin(α)(1−8sin
2(α)+8sin
4(α)))+4sin(α)cos
2(α)(1−2sin
2(α))
=sin(α)(1−8sin
2(α)+8sin
4(α)))+4sin(α)(1−sin
2(α))(1−2sin
2(α))
=8sin
5(α)−8sin
3(α)+sin(α) + 4sin(α)(1−2sin
2(α)−sin
2(α)+2sin
4(α))
=8sin
5(α)−8sin
3(α)+sin(α)+4sin(α)(1−3sin
2(α)+2sin
4(α))
=8sin
5(α)−8sin
3(α)+sin(α)+8sin
5(α)−12sin
3(α)+4sin(α)
=16sin
5(α)−20sin
3(α)+5sin(α)
16sin
5(α)−20sin
3(α)+5sin(α)=1
16t
5−20t
3+5t−1=0
t=1
16−20+5−1=21−21=0
16 0 −20 0 5 −1
1 16 16 −4 −4 1 0
16t
5−20t
3+5t−1 = (t−1)(16t
4+16t
3−4t
2−4t+1)
16t
4+16t
3−4t
2−4t+1=0
(16t
4+16t
3)−(4t
2+4t−1)=0
(16t
4+16t
3+4t
2)−(8t
2+4t−1)=0
(4t
2+2t)
2 − (8t
2+4t−1)=0
| | y | | y2 | |
(4t2+2t+ |
| )2 − ((4y+8)t2+(2y+4)t+ |
| −1)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | y2 | |
4( |
| −1)(4y+8)−(2y+4)2=0 |
| | 4 | |
(y
2−4)(4y+8)−(4y+8)(y+2)=0
(4y+8)(y
2+y−2)=0
y = −2
(4t
2+2t − 1)
2 = 0
4t
2+2t − 1 = 0
Ujemne rozwiązanie tego równania kwadratowego odrzucamy i otrzymujemy że
cos
2(18) = 1−sin
2(18)
sin(27) = sin(45−18)
| | 2√5+√5+√2−√10 | |
sin(27) = |
| |
| | 8 | |
cos(36) = (1−2sin
2(18))
| | √2 | | √10−2√5 | | √5+1 | |
sin(9) = sin(45 − 36) = |
| (− |
| + |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Przydałoby się napisać że korzystasz z twierdzenia sinusów
a na końcu z twierdzenia cosinusów
Z rysunku też nie widać dlaczego kąt ∡DEC = 45
15 sie 07:58
a7: kąt DEC jest równy 45, gdyż jego kąt przyległy AEB jest równy 135 (reszta kątów ΔAEB jest
znana czyli AEB∡=180−18−9−18=135o)
15 sie 08:08
Mariusz:
a7 tak zgadza się
Po prostu nie patrzyłem na trójkąt AEB w którym dwa kąty są dane
a trzeci można otrzymać z tego że na płaszczyźnie suma kątów w trójkącie jest równa 180o
15 sie 09:15
Mariusz:
Swoją drogą to ciekawe czemu w podstawie programowej nie ma trygonometrii sferycznej
przecież już wykazano że Ziemia jest geoidą która kształtem jest zbliżona do
elipsoidy obrotowej spłaszczonej i teraz tylko świry wierzą w płaskość Ziemi
15 sie 09:24
Mila:
Mariusz , ja to krócej mam obliczone. Bardzo się napracowałeś.
Sprowadziłam poszczególne funkcje do wartości (odpowiednio ) sinusów i cosinusów kątów
18
o i 36
o.
Nie piszę rozwiązania bo autor nie jest zainteresowany.
Pozdrawiam
15 sie 21:54
miska: Jestem, to zadanie podobno można rozwiązać bez trygonometrii. Przez dorysowywanie odcinków
it...
Mam jeszcze parę takich, zaraz jedno wrzucę.
16 sie 08:29