całka z pierwiastkiem
Mon: Policz całkę:
podstawienie:
Po podstawieniu:
| | (2+3t2)(2t2) | |
∫ |
| dt |
| | (1+t2)3 | |
i nie wiem co dalej zrobić
13 sie 17:13
Mariusz:
| | (2+3t2)(2t2) | | a3t3+a2t2+a1t+a0 | |
∫ |
| dt = ∫ |
| + |
| | (1+t2)3 | | (1+t2)2 | |
| (2+3t2)(2t2) | | (3a3t2+2a2t+a1)(1+t2)2 | |
| = |
| |
| (1+t2)3 | | (1+t2)4 | |
| | 4t(a3t3+a2t2+a1t+a0)(1+t2) | | b1t+b0 | |
− |
| + |
| |
| | (1+t2)4 | | 1+t2 | |
| (2+3t2)(2t2) | | (3a3t2+2a2t+a1)(1+t2) | |
| = |
| |
| (1+t2)3 | | (1+t2)3 | |
| | 4t(a3t3+a2t2+a1t+a0) | | (b1t+b0)(1+t2)2 | |
− |
| + |
| |
| | (1+t2)3 | | (1+t2)3 | |
6t
4+4t
2 = (3a
3t
2+2a
2t+a
1)(1+t
2)−4(a
3t
4+a
2t
3+a
1t
2+a
0t)
+(b
1t+b
0)(1+2t
2+t
4)
13 sie 17:37
Mariusz:
3a
3t
4+2a
2t
3+a
1t
2+3a
3t
2+2a
2t+a
1 − 4a
3t
4 − 4a
2t
3 − 4a
1t
2 −
4a
0t
+(b
1t
5+2b
1t
3+b
1t+b
0t
4+2b
0t
2+b
0) = 6t
4+4t
2
6t
4+4t
2=b
1t
5+(b
0−a
3)t
4+(2b
1−2a
2)t
3+(2b
0+3a
3−3a
1)t
2
+(b
1+2a
2−4a
0)t+b
0+a
1
b
1=0
b
0−a
3=6
2b
1−2a
2=0
2b
0+3a
3−3a
1=4
b
1+2a
2−4a
0=0
b
0+a
1=0
b
1=0
a
2=0
a
0=0
b
0=−a
1
−a
3−a
1=6
3a
3−5a
1=4
b
1=0
a
2=0
a
0=0
b
0=−a
1
−3a
3−3a
1=18
3a
3−5a
1=4
4a
1=−11
a
3= −6 − a
1
b
1=0
a
2=0
a
0=0
| | 6t4+4t2 | | 1 | | 13t3+11t | | 11 | | 1 | |
∫ |
| dt = − |
| * |
| + |
| ∫ |
| dt |
| | (1+t2)3 | | 4 | | (1+t2)2 | | 4 | | 1+t2 | |
| | 6t4+4t2 | | 1 | | 13t3+11t | | 11 | |
∫ |
| dt = − |
| * |
| + |
| arctg(t)+C |
| | (1+t2)3 | | 4 | | (1+t2)2 | | 4 | |
13 sie 18:12
Mariusz:
| | 1 | |
Jeżeli już wcześniej wyprowadziliśmy wzór redukcyjny na całkę ∫ |
| dx |
| | (1+x2)n | |
To licznik można by było rozpisać ze wzoru skróconego mnożenia
| | 6t4+4t2 | | 6((t2+1)−1)2+4((t2+1)−1) | |
∫ |
| dt = ∫ |
| dt |
| | (1+t2)3 | | (1+t2)3 | |
| | 6t4+4t2 | | 6(t2+1)2−12(t2+1)+6+4(t2+1)−4 | |
∫ |
| dt =∫ |
| dt |
| | (1+t2)3 | | (1+t2)3 | |
| | 6t4+4t2 | | 6(t2+1)2−8(t2+1)+2 | |
∫ |
| dt =∫ |
| dt |
| | (1+t2)3 | | (1+t2)3 | |
| | 6t4+4t2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt =6∫ |
| dt−8∫ |
| dt+2∫ |
| dt |
| | (1+t2)3 | | 1+t2 | | (1+t2)2 | | (1+t2)3 | |
Teraz stosowanie wzoru redukcyjnego zaczynasz od całki w której
stopień mianownika funkcji podcałkowej jest największy
Teraz zanim przystąpisz do kolejnej redukcji dodajesz te
całki które różnią się tylko stałym czynnikiem ( pozwala na to liniowość całki )
13 sie 18:27
Mon: Dlaczego Mariusz rozdziela całkę na sumę całek w pierwszej linijce? Dlaczego akurat na takie te
ułamki?
13 sie 19:50
Mariusz:
W pierwszej linijce masz napisane jak skorzystać z wzoru skróconego mnożenia
aby po rozbiciu na sumę całek licznik skrócił się z mianownikiem i możliwe było zastosowanie
wzoru redukcyjnego
Jeżeli chcesz sobie poczytać to w sieci masz dostępne takie pliki pdf
Książka elektroniczna Kazimierza Kuratowskiego (rozdział dotyczący całkowania)
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon15/mon1504.pdf
Książka elektroniczna Stefana Banacha (tom 2 dotyczący rachunku całkowego)
http://kielich.amu.edu.pl/Stefan_Banach/pdf/rachunek2.pdf
Po podręczniki takie jak
F Leja Rachunek różniczkowy i całkowy ze wstępem do równań różniczkowych
czy
G.M Fichtenholz Rachunek różniczkowy i całkowy
oraz zbiory zadań takie jak
W Krysicki L Włodarski Analiza matematyczna w zadaniach
lepiej iść do biblioteki
14 sie 11:42
Mariusz:
A jeśli chodzi o tę pierwszą metodę to masz racje tam jest błąd
Nie powinno być w tym pierwszym składniku znaku całki
zamiast tego całkę powinniśmy zapisać w postaci sumy funkcji wymiernej i całki w której
mianownik funkcji podcałkowej nie zawiera już pierwiastków wielokrotnych
| | 2t2(2+3t2) | | a3t3+a2t2+a1t+a0 | |
∫ |
| dt = |
| + |
| | (1+t2)3 | | (1+t2)2 | |
14 sie 12:00