układ
Zosia: Rozwiąż układ równań
(x+y)(x2+14xy+y2)=36
(3x+y)(x+3y)√xy=14
13 sie 16:16
Mila:
Podpowiedź:
1)
(x+y)*[(x+y)2−2xy+14xy]=36
(3x2+3y2+10xy)√xy=14
[3*(x+y)2−3*2xy+10xy]√xy=14
2)
x+y=t, xy=s, s>0
t*(t2+12s)=36
(3t2+4s) √s=14
13 sie 19:23
Mila:
Spróbuj znaleźć rozwiązanie pierwszego równania
t*(t2+12s )=36 dla t całkowitego , podzielnego przez 3 i s>0
13 sie 23:09
mat: tak jak napisała Mila, tyle że ja bym przyjął s = √xy i wtedy
t3 + 12ts2 = 36
3t2s + 4s3 = 14
teraz zauważ, że
(t+2s)3 = t3 + 6t2s+12ts2+8s3 = t3 + 12ts2 + 2(3t2s+4s3) = 36+2*14 = 64
a stąd t+2s = 4
Z kolei
(t−2s)3 = t3 − 6t2s+12ts2−8s3 = t3 + 12ts2 + 2(3t2s+4s3) = 36−2*14 = 8
a stąd t−2s = 2
A zatem t+2s = 4, t−2s = 2. Dodając stronami mamy 2t = 6 a zatem t = 3
To oznacza, że s = 1/2
czyli:
x+y = 3
√xy = 1/2
i teraz już łatwo (wyliczamy y z pierwszego równania i do drugiego, podnosimy do kwadratu...)
14 sie 01:07
Mila:
14 sie 21:52