kąt
maturalnyy:

Wyznacz mairę kata ACB wiedząc ze DC=AB oraz kąt ABD=36
o oraz kąt DAC=14
o.
13 sie 12:29
a7:
13 sie 13:31
maturalnyy: A jak policzyć ten kąt?
13 sie 14:15
a7: no myślę...
13 sie 14:16
a7: a znasz wynik?
13 sie 14:42
an: Wynik "ładny" ≈16,3468o
13 sie 15:44
a7: @an widzę, że zadania z kątami to chyba Twój konik, zdradzisz jak wyznaczyć ten kąt?
13 sie 15:53
an: Geogebra
13 sie 16:00
chichi:
Potwierdzenie przybliżonego wyniku uzyskanego w GeoGebrze przez @
an :
| | |AD| | | |DC| | | |AD| | | sinα | |
Z ΔADC: |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | sinα | | sin14o | | |DC| | | sin14o | |
| | |AD| | | |AB| | | |AD| | | sin36o | |
Z ΔABD: |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | sin36o | | sin(α+14o) | | |AB| | | sin(α+14o) | |
| |AD| | | |AD| | | sinα | | sin36o | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| |DC| | | |DC| | | sin14o | | sin(α+14o) | |
sinα*sin(α+14
o) = sin36
o*sin14
o ⇔
| 1 | | 1 | |
| [cos14o−cos(2α+14o)] = |
| (cos22o−cos50o) ⇔ |
| 2 | | 2 | |
cos(2α+14
o) = cos14
o + cos50
o − cos22
o
Stosując przybliżenia:
cos(2α+14
o) ≈ 0,6859 ⇒ 2α+14
o ≈ 46,6936
o ⇒
α ≈ 16,3468o
13 sie 20:28
Mila:
13 sie 23:39
chichi:
14 sie 01:42
chichi:
Niestety nie było tym razem sprytnego rozwiązania, bo miara kąta była brzydka..

Zadanie w stylu amerykańskim, tu same takie zadania z randomowymi wartościami,
nikomu się nie chce robić porządnych zadań i później wychodzą takie wyniki,
już się do tego przyzwyczaiłem, mało w tym wszystkim geometrii
14 sie 01:47