równanie z x
Luba: Jak to rozwiązać (2x3+x−3)3=3−x3
13 sie 11:54
Szkolniak: 2x3−3=t → x3−t=3−x3
(t+x)3=3−x3
(x+t)3=x3−t
x3+3xt2+3tx2+t3−x3+t=0
3xt2+3tx2+t3+t=0
t(3xt+3x2+t2+1)=0
(2x3−3)(3x(2x3−3)+3x2+(2x3−3)2+1)=0
(2x3−3)(4x6+6x4−12x3+3x2−9x+10)=0
Dalej nie wiem, może komuś uda się to poprowadzić jeszcze?
13 sie 13:16
a7: no i już
2x
3−3=0 drugi czynnik zawsze większy od zera, ale musze się zastanowić dlaczego
x
3=3/2
13 sie 13:25
a7: dla x<0 zawsze większy od zera, a dla x>0 4x^^−12x3+8>0 oraz 6x4+3x2−9x+2>0
13 sie 13:52
a7: 4x6−12x3+8>0 gdyż x6−3x3+2>0 (x3=u u2−3u+2=0 Δu<0)
13 sie 13:58
a7: coś źle
13 sie 13:59
13 sie 14:02
Szkolniak: Jeśli nikt mnie nie uprzedzi to też właśnie zaraz pomyślę jak to pokazać że jest zawsze większe
od zera
Może idzie jakoś tak to pogrupować ze będzie od razu widać
13 sie 14:14
Mariusz:
Jeśli nie są potrzebne zespolone rozwiązania to można by zapisać wielomian
4x6+6x4−12x3+3x2−9x+10
w postaci sumy kwadratów
13 sie 18:50
ICSP: | | 3 | | 1 | |
3xt+3x2+t2+1 = |
| (2x + t)2 + |
| t2 + 1 |
| | 4 | | 4 | |
13 sie 19:27