matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
równanie
waw02:
Rozwiąż równanie: (x+
√
x
2
−1
)
1/2
=9
√
2
/4(x−1)
√
x−1
13 sie 08:04
Iryt:
9
√
2
*(x−1)
√
x−1
√
x+
√
x
2
−1
=
4
x>1 1) (
√
x−1
+
√
x+1
)
2
=x−1+2
√
(x−1)*(x+1)
+x+1=2*(x+
√
x
2
−1
) 2)
(
√
x+1
+
√
x−1
)
2
9
√
2
*(x−1)*
√
x−1
(
)
1/2
=
⇔
2
4
√
x+1
+
√
x−1
9
√
2
*(x−1)
√
x−1
=
⇔
√
2
4
√
x+1
+
√
x−1
=(9/2)(x−1)
√
x−1
√
x+1
+1=(9/2)(x−1)
√
x−1
√
x+1
=(9/2)(x−1) −1
√
x−1
√
x+1
9
11
=(
x−
) /
2
√
x−1
2
2
x+1
81
99
121
=
x
2
−
x+
x−1
4
2
4
dokończ
16 sie 19:13