python
PYTONIC: Ktoś z tego forum programuje w pythonie?
12 sie 20:40
mat: tak
12 sie 20:43
Filip:
tylko
java i
c++ 11
111!
13 sie 09:32
PYTONIC: mat długo już się tym zajmujesz?
14 sie 00:13
mat: z 2−3 lata
14 sie 00:47
mat: a co?
14 sie 00:47
PYTONIC: Z ciekawości pytam, jak zacząłeś?
18 sie 20:46
mat: od prostych rzeczy, pytasz o tematyke czy materiałów?
18 sie 20:57
student: java jest fuj
18 sie 23:08
PYTONIC: mat, o tematykę.
18 sie 23:51
mat: no na pewno podstawy jak zmienne, pętle itd ale warto tez od razu korzystać z dobrodziejstw
pythona
jak bibliotetki numpy czy re
19 sie 01:53
Mariusz:
mat nie wszystko na raz
19 sie 07:48
mat: tak, oczywiscie. Po prostu numpy jest ukłonem w strone c++ i jednak lepiej zazwyczaj uzyc
np.array
niz tradycyjnej listy
19 sie 11:12
PYTONIC: Dziękuję za odpowiedzi, ćwiczyłem już troszkę podstaw, oczywiście dalej uważam się za
zielonego. Na te chwilę zaczynam pracować z biblioteką numpy, aktualnie głównym celem będzie
bawienie się np. z plikami csv i wyodrębnianie wybranych danych, czy tworzenie wykresów.
Mam nadzieję, że zgadzacie się ze mną, że to dobry kierunek? Na tę chwilę z numpy wiem tyle, że
warto jej używać zamiast normalnych list i motywuje to do nauki.
31 sie 18:34
mat: tak, jednym z największych atutów Pythona są jego biblioteki zewnętrzne
numpy, matplotlib, pandas czy re to mysle takie must−know
31 sie 18:54
Filip: PYTONIC jak dla mnie troche zle podchodzisz do nauki. Generalnie jest tak, jezyka nauczysz
sie, robiac projekty, a nie "po kolei", tzn wybierasz sobie jaki chcesz zrobic projekt − nie
wiesz czegos, sprawdzasz w internecie. Jak chcesz sie w tym rozwijac to idziesz do pracy. Wiem
z autopsji − najwazniejsze na CV sa projekty, takze na nich sie skup i idz na staz do firmy,
podczas tych projektow nauczysz sie na spokojnie jezyka wymaganego na stazyste. A co do pracy,
tam sie sporo strasznie nauczysz. Strzala
31 sie 23:26
HGH: Od siebie mogę dodać że fajnie będzie zsdobyć podstawy języka, później zupełne podstawy jakiejś
biblioteki i próbować jakiś mały projekt, myśle że bez sensu będzie rzucanie się na projekt
umiejąc jedynie pętle zmienne i proste funkcje. Wspomniałeś o CSV, może liźnij tematu a
nastepnie jakiś mały projekt np przerzucanie plików xlsx do csv?
31 sie 23:54
PYTONIC: Filip, masz 100% rację, staram się tego wystrzegać. Dużo więcej zyskam jak dojdę do danego
rozwiązania sam. Staram się o tym pamiętać. Dużo "kminię" jak zacząć dany temat.
Co do stażu, to żeby mnie przyjęli to te podstawy podstaw muszę umieć przecież.
HGH, dzięki za poradę. Przerzucanie plików xlsx do csv? Powoli do tego dojdę..
1 wrz 19:33
sata: Musisz też określić co byś chciał robić Python owszem ma biblioteki do ML czy data science ale
to nie sa narzędzia napisane w Python więc jeśli chcesz tworzyć rozwiązania pod klucz no to
bardziej C, Scala itp
2 wrz 09:32
PYTONIC: Myślałem, że python jest hypeowany w ML i AI
7 wrz 23:14
sata: No niestety w tym wypadku to jest API
ale Python przez to wcale nie jest zły sam
wykorzystuje go do kryptografii w przypadku gdy jednak trzeba zrobić implementacje na
mikrokontrolerach no to tylko C wchodzi w rachubę
8 wrz 12:24