nierówność
Danniel: Niech a,b,c>0 takie że
| ⎧ | |a+b+c| ≤ 1 | |
| ⎜ | |a−b+c| ≤ 1 | |
| ⎨ | |4a+2b+c| ≤ 8 |
|
| ⎩ | |4a−2b+c| ≤ 8 | |
Uzasadnij że |a|+3|b|+|c| ≤ 7
12 sie 16:49
wredulus_pospolitus:
1) skoro a,b,c > 0 to wartości bezwzględne w tym co mamy uzasadnić są zbyteczne
2) tak samo wartość bezwzględna w pierwszej i trzeciej nierówności jest niepotrzebna
12 sie 16:50
wredulus_pospolitus:
z pierwszego równania:
a+b+c ≤ 1
więc
a + 3b + c ≤ 2b + 1
więc wystarczy wykazać, że 2b ≤ 6 −> b ≤ 3
co także mamy z pierwszej nierówności (bo skoro a,b,c>0) a+b+c ≤ 1 −> b ≤ 1 − (a+c) ≤ 1
≤3
c.n.w.
i koniec
12 sie 16:54
nn: Dla jakich wartości a,b,c uzyska się równość a+3b+c=3 ?
13 sie 00:50
I'm back:
Jeżeli a, b, c > 0 to dla żadnych.
a+3b+c ≤ 1 + 2b <3 (rownosc by zaszła tylko dla b=1, ale wtedy a + c = 0 co jest
sprzeczne z danymi wstępnymi)
13 sie 01:03