równanie
ela: Rozwiąż 8x2 + 10x + 3 − 1/(4x2 + 7x + 3)=0
12 sie 15:02
I'm back:
| | 1 | |
8x2 + 10x + 3 = |
| |
| | 4x2 + 7x + 3 | |
| | 1 | |
8(x +1/2)(x +3/4) = |
| |
| | 4(x+1)(x+3/4) | |
Dalej sobie poradzisz?
12 sie 15:57
ela: za x+3/4 podstawić np t?
12 sie 16:13
mat: to nie będzie chyba takie proste..

Dobrze przepisałaś?
12 sie 16:38
ela: tak, dobrze przepisane
12 sie 16:41
ICSP: | | 1 | | 3 | | 1 | |
x + |
| = (x + |
| ) − |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
doprowadzi równanie do równania dwukwadratowego.
12 sie 17:55
Mila:
Rozwiąż równanie:
| | 1 | |
8x2 + 10x + 3 = |
| |
| | (4x2 + 7x + 3) | |
8(x +1/2)(x +3/4)*4(x+1)(x+3/4) =1
| | 1 | | 1 | |
32*(t− |
| )*(t+ |
| )*t2=1 |
| | 4 | | 4 | |
32t
4−2t
2−1=0
Δ=132=4*32
| | 2−2√33 | | 2+2√33 | |
t2= |
| <0 lub t2= |
| |
| | 64 | | 64 | |
dalej działaj sama
sqrt(1+sqrt(33))/(sqrt(32))
12 sie 21:28