matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
pochodna wartości bezwzględnej
morsek1:
Witam, jak liczy się pochodną wartości bezwzględnej nie z definicji. Widzę w internecie, że
x
|x|' =
ale skąd to się bierze?
|x|
Co jeśli mam policzyć pochodną np. z |x+2| albo z |x
2
−5|?
12 sie 12:50
piotr:
⎧
x dla x≥0
bo |x| =
⎩
−x dla x<0
⎧
1 dla x>0
|x|' =
⎩
−1 dla x<0
dla x=0 nie ma pochodnej
12 sie 12:55
ICSP:
1
x
|x|' = (
√
x
2
)' =
* (x
2
)' =
2
√
x
2
|x|
dla x ≠ 0. Polecam jednak ten przykład zrobić również z definicji.
12 sie 13:42
morsek1:
Dziękuję
12 sie 15:04