Niewymierność wymierna
Ciufcia: Witam, poszukuje pomocy w rozwiązaniu tego zadania
z 18. Dla jakich wartości parametru m nierówność jest prawdziwa dla kazdego x∊R.
| (m − 3)x+3 | |
| > −2 |
| −x2 + x −2 | |
11 sie 20:44
Ciufcia: Jak na razie przeniosłem −2 na lewą stronę i dodałem do ułamka wyszło mi:
| −2x2 + xm −x −1 | |
| > 0 |
| −x2 + x − 2 | |
11 sie 20:46
ICSP: Określona jest dla każdego x ∊ R. Mnożąc przez (−1)
| (m−3)x + 3 | |
| < 2 |
| x2 − x + 2 | |
(m−3)x + 3 < 2x
2 − 2x + 4
2x
2 + (1−m)x + 1 > 0 dla każdego x, więc wystarczy sprawdzić kiedy Δ < 0.
11 sie 20:46
ICSP: | −2x2 + xm − x − 1 | |
| > 0 |
| −x2 + x − 2 | |
mianownik jest ujemny dla każdego x, więc aby ułamek był zawsze dodatni to licznik musi być
zawsze ujemny:
−2x
2 + xm − x − 1 < 0
2x
2 + (1−m)x + 1 > 0
dalej wniosek jak w moim powyższym poście.
11 sie 20:48
Ciufcia: Ooo dziękuję bardzo.
Teraz już chyba rozumiem
11 sie 20:49
a7:

mianownik różny od zera (Δ<0)
mianownik jest mniejszy od zera czyli mnożymy ze zmianą znaku
(m−3)x+3<−2(−x
2+x−2)
2x
2−2x−(m−3)x+1>0
2x
2+x(1−m)+1>0
Δ musi być<0
Δ=(1−m)
2−8
m
2−2m−7<0
Δ
2=4+28=32
√Δ2=4
√2
m
1=1−2
√2 lub m
2=1+2
√2
odp. m∊(1−2
√2;1+2
√2)
11 sie 20:56