Zadanie z treścią na układanie równań.
zgrywus: Maciek lubi grać w szachy, lecz nie jest w nie zbyt dobry.
Jego dotychczasowy wynik życiowy to 88 wygranych i 101 przegranych.
Maciek wygrywa około 46% gier, które rozgrywa, co skutkuje spadkiem rankingu.
Aby poprawić swoją życiówkę, Maciek postanowił poćwiczyć grę w szachy ze swoim znacznie lepszym
kolegą Marcinem.
Po treningu, pierwsze 20 partii Maćka wykazuje stosunek wygranych rzędu 65% (13 zwycięstw, 7
porażek).
Zakładając, że jego poprawa się utrzyma na takim samym poziome, ile jeszcze gier Maciek musi
zagrać, aby jego życiowy wynik przekroczył 50% wygranych?
11 sie 18:58
ważniak: ważniak: "to niemożliwe aby wygrywał tyle razy z o wiele lepszym od siebie kolegą"
11 sie 19:53
maruda: maruda: "jak ja nie cierpię gry w szachy"
11 sie 19:53
Maciek: nie lubie grac w szachy
11 sie 20:08
a7:
| | 13 | | 13 | |
wygrane 88+13+ |
| x=101+ |
| x |
| | 20 | | 20 | |
wszystkie 88+101+20+x=209+x
x=24
odp. Maciek musi zagrać jeszcze 24 razy
11 sie 20:29
a7: poprawka 13/20*x musi być liczbą naturalną dodatnią
Maciek musi zagrać jeszcze 40 razy (?)
11 sie 20:32
a7: sprawdzenie
| | 101+26 | | 127 | |
| = |
| = |
| ≈0,51 |
| 209+40 | | 249 | | 249 | |
ok
11 sie 21:18