równanie różniczkowe
Mon: Proszę o sprawdzenie poprawności i wskazania błędu:
Rozwiąż równanie różniczkowe:
y=C*
√|x|
y
s=C(x)*
√|x|
| | 1 | |
ys'=C'(x)*√|x|+C(x)* |
| |
| | √|x| | |
| | 1 | | 3 | |
2x*(C'(x)*√|x|+C(x)* |
| )−C(x)*√|x|= |
| x2 |
| | 2√|x| | | 2 | |
11 sie 13:09
wredulus_pospolitus:
no i co dalej
11 sie 13:30
Mon: Dalej jest jakiś błąd, bo to się nie odejmuje?
11 sie 13:44
mat: | | 1 | |
pochodna z √x to |
| (3 i 2 ostatnia linijka) |
| | 2√x | |
11 sie 13:51
ICSP: źle policzona pochodna z funkcji
f(x) =
√|x|
Dla x ≠ 0 pochodna jest równa:
11 sie 13:56
Mon: tak, zjadłam '2' w przedostatniej linijce przy przepisywaniu, ale i tak to nie zmienia faktu,
że nie da się tego odjąć w ostatniej linijce. Co tu trzeba zrobić?
11 sie 13:57
Mon: Nie rozumiem dlaczego tam jest sgn(x). Chodzi o pochodną wewnętrzną z |x|?
11 sie 14:04
ICSP: Liczysz pochodną dla x > 0
Liczysz pochodną dla x < 0
dostajesz dwa wyniki które funkcja sgn(x) pozwala zespolić w jeden.
Możesz również rozwiązać równanie w przedziałach:
x > 0 oraz x < 0
Wtedy unikasz funkcji signum wraz z skutkami/konsekewncjami jej użycia.
11 sie 14:07
Mon: Ahaaa, dzięki. Uniknięcie funkcji signum − świetny pomysł (zwłaszcza jak się nie wie co to) : D
11 sie 14:15
wredulus_pospolitus:
ehhh ... to po prostu rozbij na dwa przypadki:
1) x>0 liczysz
2) x<0 liczysz
11 sie 14:41