matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dziedzina funkcji - bardzo proszę o pomoc
Edyta:
x−3
Wyznacz dziedzinę funkcji : f(x)=log
2
x
3
−1
4 mar 07:16
chomik:
x−3
> 0 /*(x
3
−1)
2
x
3
−1
(x−3)(x
3
−1)>0 (x−3)(x−1)(x
2
+x+1)>0 Δ = 1 − 4 = −3 − brak miejsc zerowych trójmianu kwadratowego D:x∊(−∞;1) ∪ (3;+∞)
4 mar 07:27