pole prostokata
maturalnyy:

Znaleźć pole prostokąta ABCD
10 sie 15:14
chichi:

P
ΔABF = P
ΔDHA ⇒ 21+a+7x=2a+3x+6 ⇒ a=15+4x
| 21 | | 3x+6 | | 3x | |
Tw. Menelaosa: |
| * |
| * |
| =1 ⇒ x=12 ⇒a=63 |
| 15+4x | | 6 | | 36+4x | |
| 1 | |
PABCD = |
| |AB||BC| = 2P ΔABF = 2(21+63+7*12) = 336  |
| 2 | |
10 sie 18:59
a7: hehe, spróbuj to zrobić bez Menelaosa....
12 sie 22:11
ite:

P
ΔAEB = P
ΔDFA = 1/2*P, gdzie P szukane pole prostokąta
P
ΔDAE + P
ΔECB = P
ΔCDF + P
ΔFAB = 1/2*P
Próbowałam z tych równań wyliczyć, przedstawiłam wszystkie pola za pomocą P
3, ale to za mało.
Może ktoś cierpliwy to wykorzysta i ulepszy ten pomysł. Późno już na myślenie

.
12 sie 23:23
Mila:
Ite, a7, też myślę.
Obserwacje:
P
ΔBCE=P
ΔABO gdzie O− punkt EB i DF
Narysowałam równoległą do AE z punktu O i już obliczyłam, ale ....
No to jutra
12 sie 23:55
a7: do jutra
13 sie 00:00
a7: mi wyszło na razie P4=P1−15, ale nie wiem czy to coś wnosi do sprawy...
13 sie 00:03
a7:
13 sie 15:53
Mila:

1) [ABF]− ozn. pole ΔABF
[ABF]=[ADE] − pola Δ⇔
21+s+7v=2s+3v+6
s=4v+15
[ABF]=11v+36
2)
[BCF]+[ADF]=[ABF]⇔x+y+14+21+4v+15=11v+36
x+y=7v−14
[DOC]+[AOB]=[ABF]
42+x+7v=11v+36
x=4v−6
y=3v−8
3)
FO | | x | | 4v−6 | | 4v−6 | |
| = |
| = |
| = |
| |
OB | | y+6+8 | | 3v−8+6+8 | | 3v+6 | |
============⇔
stąd v=12
4)
[ABCD]=2*(11*12+36)=2*168=336
13 sie 16:28
Mila:
Pewnie można jakoś prościej wykazać, że |FO|=OB|.
13 sie 16:32
Mila:
c.d
Wtedy w trapezie ABFD mamy:
2s=21+21+7v
8v+30=42+7v
v=12
i dalej wiadomo.
13 sie 18:37