równanie
Bartoszko: Rozwiaz y5−15y4+10y3−30y2+5y−3 = 0
10 sie 10:46
wredulus_pospolitus:
W jaki sposób powstało to równanie?
Na jakim poziomie nauczania jesteś?
10 sie 12:37
Bartoszko: Wyszło mi w zadaniu i nie umiem dalej go rozwiązać.
10 sie 12:46
wredulus_pospolitus:
to podaj zadanie w takim razie
10 sie 13:00
Bartoszko: A nie da się tego rozwiązać czy jak?
10 sie 13:09
wredulus_pospolitus:
PODAJ ZADANIE
10 sie 13:10
wredulus_pospolitus:
ponieważ zapewne masz błędnie wyznaczone równanie
10 sie 13:11
Bartoszko: To zadanie do wysłania więc wole nie podawać, a wogole po co zadanie, jak jest równanie
10 sie 13:12
ABC: bo jest ważna treść , jeżeli masz tylko udowodnić istnienie rozwiązania, nie musisz go
wyznaczać dokładnie
10 sie 13:14
10 sie 13:15
10 sie 13:15
wredulus_pospolitus:
jeszcze raz napiszę:
1) albo równanie jest błędne
2) albo nie musisz podać konkretnego rozwiązania
3) albo w ogóle nie musisz się zajmować tym równanie
4) faktycznie musisz rozwiązać takie równanie
tak czy siak −−− potrzebujemy TREŚĆ ZADANIA, aby określić co naprawdę ma tu miejsce
10 sie 13:18
Bartoszko: A to nie bedzie y=(21/5+1)/(21/5−1) ?
10 sie 13:25
wredulus_pospolitus:
i jeszcze odsyłasz nasz do innego równania, które kiedyś dałeś i podałeś je wtedy BŁĘDNIE

Co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że tak nie powinno wyglądać równanie które podałeś.
10 sie 13:26
Bartoszko: A czy to co podałem jest ok?
10 sie 13:27
ICSP: nie
x = 22/5 − 1
x + 1 = 22/5
(x+1)5 − 4 = 0
x5 + 5x4 + 10x3 + 10x2 + 5x − 3 = 0
tak musiałoby wyglądać to równanie.
Jak widać niektóre współczynniki się nie zgadzają.
10 sie 13:28
Bartoszko: ICSP tam jest podzielić a ty chyba pomnożyłes
10 sie 13:35
wredulus_pospolitus:
ale że co to ma być

y = 2
2/5 − 1

to ma być wynik

W ŻYCIU
10 sie 13:36
wredulus_pospolitus:
Czemu tak bardzo opierasz się przed podaniem treści zadania
10 sie 13:37
Bartoszko: Taki y=(2
1/5+1) : (2
1/5−1)
10 sie 13:40
ICSP: będzie.
x
5 − 15x
4 + 10x
3 − 30x
2 + 5x − 3 = 0
2(x−1)
5 = (x+1)
5
5√2(x−1) = (x+1)
Jednak dojść do tej odpowiedzi udało mi się tylko dlatego, że ją podałeś.
Zapewne istnieje jakiś prostszy sposób rozwiązania zadania.
10 sie 13:52
Bartoszko: Ok już wiem jak rozwiązać
10 sie 14:15
Mariusz:
ICSP jak chcesz lepszego rozwiązania powinieneś coś poszukać
o równaniach wielomianowych rozwiązywalnych przez pierwiastniki
Tutaj ci raczej nie pokażą ci jak je rozwiązywać
Ja kiedyś pokazałem Vaxowi metodę rozwiązywania równań trzeciego i czwartego stopnia
i łatwiej mu było się ich nauczyć a później pokazał ją także i tobie
(było mu łatwiej tym bardziej że był wtedy w gimnazjum)
Ja nie znalazłem materiałów o równaniach wielomianowych rozwiązywalnych przez pierwiastniki
w których temat zostałby przedstawiony w sposób zrozumiały
Co do metod numerycznych rozwiązywania równań wielomianowych to
metoda bisekcji , siecznych, stycznych to są metody analizy matematycznej
a algebra liniowa też ma metodę rozwiązywania równań wielomianowych
Jest ona związana z obliczaniem wartości własnych
(tutaj przydatny jest rozkład QR przy czym odpowiedni dobór przesunięć
może przyspieszyć zbieżność , przydatna może być też redukcja do macierzy Hessenberga
operacjami zachowującymi podobieństwo macierzy)
Ostatnio się tym bawiłem i nawet napisałem program w Pascalu do
znajdowania wartości własne macierzy
https://pastebin.com/SZxN6LeU
12 sie 10:10
www: (y−1)5−10y4−20y2−2 = 0
(y+1)5−20y4−40y2−4 = 0
(y+1)5= 2(y−1)5
y+1 = 215y−215
12 sie 11:14
Mariusz:
www do tego to już ICSP doszedł tylko przyznał się że skorzystał z podanego przez użytkownika
Bartoszko rozwiązania
Jest to jedyny pierwiastek rzeczywisty
Pozostałe pierwiastki to parami sprzężone liczby zespolone
12 sie 12:46