pola
Anulla352: Na rysunku AB=BC=CD, DE=EF=FG, GH=HI=IJ i JK=KL=LA. Jeśli pola I, II, VI i VII wynoszą 10,11,18
i odpowiednio 14, oblicz pola III, IV, V, VIII i IX.
https://foto-hosting.pl/img/e1/50/4d/e1504d0d9954e59732f3cd73ae74bbfda9331f5c.jpeg
10 sie 08:14
ite:
skorzystaj z tego, że pole każdego czworokąta jest średnią arytmetyczną pól sąsiednich
czworokątów
| | 1 | |
np. PII+V+VIII= |
| (PI+IV+VII+ PIII+VI+IX) |
| | 2 | |
https://prnt.sc/1m8zret
10 sie 14:17
Anulla352: Też mi się tak wydawało, ale te odcinki wewnętrzne nie są podzielone na trzy równe części.
10 sie 14:25
ite:
Dzielą się na trzy równe części, można to wykazać z podobieństwa trójkątów i od tego należy
zacząć rozwiązywanie.
10 sie 14:33
Anulla352: A jak pokazać że np LE jest podzielone na trzy równe części?
10 sie 14:37
ite:
Mam tylko chwilę czasu, więc podam jedynie schemat rozwiązania.
ΔGHF∼ΔDJG (bkb) w skali 1:3
ΔDJA∼ΔAKC (bkb) w skali 3:2
⇒ CK ∥ DJ ∥ HF
przez S oznaczam punkt wspólny pól V, VIII, VI i IX
ΔSHF∼ΔAKC (kkk) w skali 1:2
⇒ |KS| = 2|SF|
czyli odcinek KF jest podzielony na trzy równe części.
10 sie 15:14
Anulla352: Jak rysuję to w układzie współrzednych to mi nie wychodzi żeby były równe
10 sie 15:18
a7: chyba nie bkb tylko kkk?
10 sie 15:27
ite:
|HG|= 1/3 *|JG|
|DG|= 1/3 *|FG|
<DGJ kat wspólny
więc zastosowałam bkb dla ΔGHF∼ΔDJG
10 sie 15:31
a7: już rozumiem
10 sie 15:35
Anulla352: A ktoś może to w jakimś programie narysować bo tego nie widzę
10 sie 15:51
a7: ja widzę podobieństwo niektórych trójkątów, ale tego podziału LE na trzy równe części też
jeszcze nie widzę..
10 sie 17:06
ite:

bβ
10 sie 22:25
ite:
A7 do wykazania podziału LE na trzy równe części zacznij od pokazania że
ΔGEI∼ΔDJG (bkb) w skali 2:3
ΔDJA∼ΔALB (bkb) w skali 3:1
10 sie 22:28
ite:
Dla odcinka LE trzeba wykorzystać trójkąty, których wierzchołkami są punkty należące do odcinka
LE. Tak samo jak do pokazania podziału odcinka KF wykorzystane zostały trójkąty o
wierzchołkach należących do tego odcinka .
10 sie 22:34
ite:
Anulla352 wydaje mi się, że rysowanie w programie graficznym nie ma sensu.
Jeśli dowód, który naszkicowałam, jest poprawny, to nie można mieć wątpliwości, czy odcinki są
równe (bo taki jest cel dowodzenia → mieć pewność).
10 sie 22:42
a7: 22:34 to rozumiem, ale nie rozumiem dlaczego SHF podobny do AKC, nawet gołym okiem widać, że
kąt HSF jest ostry , a kąt KAC rozwarty
10 sie 22:42
a7: przepraszam , rozumiem 22:28, 22:34 już mniej
10 sie 22:43
ite: bo o 15:14 źle zapisałam i nie zauważyłam tego!
w drugiej linijce od dołu powinno być
ΔSHF∼ΔSKC (kkk) w skali 1:2
to mają być trójkąty o kątach wierzchołkowych i dłuższych bokach równoległych
10 sie 22:54
a7: ok, teraz to rozumiem, zaraz się dalej zastanowię
10 sie 23:03
a7: już rozumiem, że |LT|=2|TE|, ale jeszcze nie wiem skąd wiadomo, że |TW|=|WE|
10 sie 23:08
ite:
chochlik wskoczył 2|LT|=|TE|
tym razem ΔCDE∼ΔAGD (bkb) w skali 1:3
ΔAGJ∼ΔLJH (bkb) w skali 3:2
itd. na koniec
2|WE|=|LW|
z dwóch zależności
wynika że |TW|=|WE|
10 sie 23:40
a7: uffff, dobra rozumiem już i to, teraz jestem ciekawa skąd wynika, że możemy wyciągać średnią
arytmetyczną sąsiadujących czworokątów
10 sie 23:49
a7: @Anulla352 ja już rozumiem skąd się wziął podział Le na trzy równe części także jeśli masz
jakieś wątpliwości to chętnie wytłumaczę, natomiast z tego, co napisałaś 14:25 Ty rozumiesz
czemu wtedy można wyciągać średnią arytmetyczną z sąsiednich czworokątów, jeśli możesz to daj
znać lub @ite daj znać
bo zaciekawiło mnie to zadanie
11 sie 02:46
ite:

Zasada dla sąsiednich czworokątów jest zawsze taka:
rozpatruję ΔJBI, ΔICH, ΔHDG
h
1+x = h
2
h
2+x = h
3
więc 2*h
2 = h
1+ h
3 (*) .
Podstawy trójkątów są równe i wynoszą
a,
mnożę (*) stronami przez 1/2*a, otrzymując pola trójkątów
| | PJBI + PHDG | |
2*PICH = PJBI + PHDG ⇒ PICH = |
| |
| | 2 | |
Takie samo rozumowanie przeprowadzam dla trójkątów o bokach równych
b − ΔJBA, ΔICB, ΔHDC,
po zsumowaniu pól trójkątów otrzymuję pola czworokątów.
Pole środkowej figury jest średnią arytmetyczną pól sąsiednich figur.
11 sie 10:26
a7: Dziękuję bardzo


!
11 sie 16:19
ite: geometria jest taka kobieca (czyli pełna wdzięku

)
11 sie 16:27
12 sie 16:19
ite:
W linku jest napisane: the inner lines are NOT trisected.
Ja w swoim dowodzie podziału na równe części wewnętrznych odcinków nie znalazłam błędu. Ale
może ktoś taki błąd widzi?
12 sie 23:04
a7: ja też jeszcze raz nad tym myślałam (tym podziałem na trzy równe części np. odcinka |LE|) i też
błędu nie znalazłam,
12 sie 23:08
ite: to się cieszę...
12 sie 23:12
a7: w linku jest napisane, że program komputerowy nie umiał tego policzyć, może jednak by się udało
to sprawdzić, nie wiem czy geogebra ma takie możliwości, ale jak widzieliśmy na innym zadaniu
(z podziałem na cztery równe kąty wierzchołka trójkąta prze wysokość, dwusieczną i środkową )
na zagranicznych forach też nie zawsze sa najbardziej nazwijmy to błyskotliwe rozwiązania,
być może więc również się czasem mylą choćby byli nie wiem jak biegli i zaawansowani )
12 sie 23:12
a7: 23:08 23:12 może jeszcze raz przestudiujmy z nastawieniem na szukanie błędu?
12 sie 23:18
ite: jutro jeszcze raz sprawdzę, ale najtrudniej jest zobaczyć własny błąd
12 sie 23:22
a7: dobra ja spróbuję się rozpisać , tak, jak zrozumiałam i może Ty znajdziesz mój błąd : )
12 sie 23:31
a7: rys. z 10. sierpnia 22:25
z tw. odwrotnego do tw. Talesa (tudzież z podobieństwa trójkatów jak tłumaczylaś) wynika, że
proste LB || KC || JD || EI || HF oraz analogicznie CE || BF || AG || LH || KI
LB=x=HF KC=2x=EI JD=3x (wspólna)
CE=y=Ki BF=2y=LH AG=3y
ΔLTB~ΔTEi w skali 1:2 dlatego 2LT=TE
ΔCEW~ΔLWH w skali 1:2 dlatego 2WE=WL
teraz mamy dwa równania
LT+LT=TE
WE+WE=WL
czyli
LT+LT=TW+WE
WE+WE=LT+TW
odejmujemy stronami
2LT−2WE=TW−TW+WE−LT TW się redukuje i zostaje
3LT=3WE ⇒ LT=WE
12 sie 23:58
a7: 11.08 10:26 zastanawiam się czy na pewno x=x w tym sensie czy Δx jest jakby ta sama − no,
ale tak gdyż wynika to z tw. Talesa dla odpowiednich trójkątów − znowu nie widzę błędu hmm.
13 sie 11:44
ite:
ja też nadal uważam dowód za poprawny
13 sie 14:34
a7: no i tego się trzymajmy, możemy przetłumaczyć ten dowód o go tam ew. zamieścić, ale nie wiem
czy to konieczne...
13 sie 14:36
a7: jakby co, to mogę spróbować zrobić szkic takiego tłumaczenia (do doszlifowania)
13 sie 14:43
13 sie 14:55
a7: dziwna zbieżność dat... (?)
13 sie 15:00
ite: 12 sierpnia powtarza się co roku, więc to zwykła zbieżność dat w rozwiązaniach.
13 sie 15:26