suma szeregu
Mon: Wyznacz sumę szeregu S(x) i podaj jej dziedzinę
Nie wiem nawet od czego zacząć
∞
n=1
9 sie 16:57
waksmanski: Wyciagnij x przed sumę i zostaje suma ∑(x/7)n/n
Zobacz wiemy że ∑xn jest zbieżny gdy |x|<1 i suma to 1/(1−x)
Zcałkujmy obie strony ∑xn/n=∫0x 1/(1−t)dt= −ln(1−x) , teraz wykorzystaj to do x/7
9 sie 17:21
waksmanski: Sprawdz jeszcze co się dzieje dla x=7 i x=−7
9 sie 17:23
Mon: Wykorzystać to do x/7, to znaczy, że mam za x podstawić x/7 w obliczonej całce?
Nie rozumiem, co mam z tym x/7 zrobić, ani skąd się bierze to całkowanie tutaj
9 sie 17:42
9 sie 17:53
waksmanski: dla x=7 to oczywiście rozbieżny, pomyśl jak zrobić dla x=−7
9 sie 17:55
Mon: Dziękuję Ci bardzo waksmanski!
9 sie 20:58
Mon: Po dłuższej chwili zastanowienia, zrodziło się pytanie, czy nie powinniśmy najpierw zadany
szereg zróżniczkować. ∑n=1, więc aby to był szereg geometryczny x powinien być w potędze n−1,
dlaczego więc z ∑(x/7)n/n można wywnioskować, następujące wnioski dotyczące szeregu
geometrycznego?
10 sie 19:41