całka podwójna
waksmanski: Oblicz całkę
| | a | | 2 | |
gdzie D={(x,y) | |
| ≤ x≤ a, 0≤ y≤ |
| x−1} |
| | 2 | | a | |
8 sie 16:03
kerajs: | | y | | y | | x | | y | |
∫arctg |
| dy=y arctg |
| − |
| ln (1+( |
| )2) |
| | x | | x | | 2 | | x | |
9 sie 15:58
waksmanski: Jak to wykorzystać dalej?
9 sie 16:36
kerajs:
Podstaw granice całkowania dla zmiennej y uzyskując pewne wyrażenie f(x), a następnie policz
∫a/2a e−xf(x)dx
9 sie 16:43
waksmanski: A jak zbadać granicę w 0?
9 sie 17:01
nn:
Jej nie trzeba badać gdyż
| | 0 | | 0 | | 0 | |
0 arctg |
| − |
| ln (1+( |
| )2)=0x0−0x0=0 |
| | x | | 2 | | x | |
11 sie 08:02
waksmanski: Ale potem dostaję całkę dość trudną po x
13 sie 11:09