matematykaszkolna.pl
pytanie covid: Mam pytanie do wszystkich: Będziecie się szczepić na covid? Co myślicie o tych szczepionkach?
8 sie 12:34
8 sie 12:48
covid: Ja też właśnie się zaszczepiłam emotka Na razie 1 dawką, ale za dwa tygodnie już 2 dawką emotka
8 sie 12:54
Filip: Ja sie nie szczepie emotka Powiem tyle, covid przechodzilem lzej nizeli znajomi po 2 dawkach emotka Takze nie widze sensu sie szczepic, plus przechodzilem juz covid, dwa dni bez smaku i wechu i tyle, takze powtarzam raz jeszcze, ja sie nie szczepie. Moj tata sie zaszczepil, mama jako nauczycielka sie nie zaszczepila, jeden brat (29 lat) sie zaszczepil, drugi natomiast lat 22 sie nie zaszczepil
8 sie 13:49
Filip: a te punkty co dala Eta na gov.pl to mozna po kolei wyjasnic prawie kazdy z nich czemu jest to nieprawda emotka
8 sie 13:51
Filip: 1. Szczepienie nie uchroni przed zakazeniem, a przez ciezkim przebiegiem choroyby (co widac chociazby w UK) 2. Jest to bzdura, bedac zaszczepiony podwojnie, potrojnie etc nadal mozesz zarazac 3. Tutaj nie wiem co napisac − no moge, ale po co? 4. Tutaj poniekad sie zgodze, ale koronawirusa nie wyeliminujemy ze swiata, musimy z nim zyc, co prawda po szczepieniach moze w mniejszym stopniu, ale juz do konca zycia bedzie obecny − tak jak grypa 5. tutaj nie wiem o jakim spokoju mowa, ja czuje sie spokojny nawet bedac niezaszczepiony 6. Nie wiadomo czy szczepionki te sa bezpieczne, badania sie jeszcze nie skonczyly, jest dopuszczona warunkowo szczepionka + nawet gov pisze ze jest to eksperyment medyczny 7. No tutaj nie wiem co napisac, mozna sie isc zbadac w kazdej dowolnej chwili 8/9. Jak tam powrot do normalnosci, zaszczepieni nadal musza nosic maseczki, takze nie ma mowy o powrocie do normalnosci a pewnie kolejny lockdown w calym panstwie to kwestia czasu 10. Tutaj poniekad sie zgadzam
8 sie 13:56
Maciess: @Filip Co do 6. Podlinkuj gdzie piszą o eksperymencie medycznym. Ja znalazłem tylko coś takiego https://www.gov.pl/web/rpp/rpp-szczepienia-przeciwko-covid19-nie-sa-eksperymentem-medycznym Chyba źle przeczytałeś punkt 2. Ale ktoś odleciał na tej stronie rządowej. Spokój wewnętrzny, "Bo możesz" XD Punkt 7. Nie zbadany, tylko lekarz spyta czy jest Pan/Pani zdrowy/a i sobie uzupełnicie ankietke. Ja się nie dziwię, że mamy takie niskie wskaźniki jak obywateli wabi się takim czymś i jakimiś loteriami na kiju.
8 sie 14:49
covid: @Filip twój wybór, nikt nikogo nie będzie przymuszał emotka Ale nawiasem mówiąc to co robią teraz ci antyszczepionkowcy to przechodzi ludzkie pojęcie−podpalanie punktów szczepień, ataki na punkty szczepień, atakowanie karetki itp. Ja rozumiem, że ktoś może nie chcieć się zaszczepić, bo ma obawy, boi się o swoje zdrowie itp. ale jak można tak atakować Bogu ducha winnych medyków... A najlepsi ci foliarze, którzy twierdzą, że nie ma covidu, że nie ma pandemii, albo że covid to zwykła grypa Wolą czytać teorie spiskowe, zamiast wierzyć wykształconym lekarzom
8 sie 15:12
an: Do @Filip Miałem polemizować z Twoimi wywodami, ale doszedłem do wniosku, że szkoda czasu i napiszę wprost. Czy będziesz szczęśliwy gdy Twa mama zarazi się i trafi pod respirator, czy wówczas napiszesz nic się nie stało przecież statystycznie to niewielki odsetek trafia pod respirator skąd już większość na cmentarz.
8 sie 15:51
wredulus_pospolitus: Ejjj ejjj ... po to co? Każdy robi to co chce robić. Jedni (w mniemaniu innych) ryzykują nie szczepiąc się, inni (w mniemaniu tych pierwszych) ryzykują szczepiąc się. Nie ma tutaj idealnego wyjścia. O ile się nie jest radykalnym wyznawcą którejś z opcji, to niech każdy robi co chce. Ja osobiście się zaszczepiłem bo stwierdziłem, że w ten sposób ponoszę mniejsze ryzyko i tyle.
8 sie 16:19
chichi: A ja się zaszczepiłem żeby uniknąć najrozmaitszych wykluczeń społecznych
8 sie 20:05
matma22: I bardzo mądrze emotka
8 sie 20:14
wredulus_pospolitus: W Polsce wykluczeń społecznych nie będzie. Kaczyński za bardzo obawia się utraty elektoratu (a wśród zaszczepionych nie jest to taka znów mała grupa) Jednak w innych krajach to już nie wygląda tak różowo i faktycznie może dojść do podziału społeczeństwa na 'lepszych' i 'gorszych'.
8 sie 20:16
mat: Nagle ludzie powołują sie, że powinni mieć prawdo decydowania o sobie. Od kiedy to jest praktyką? emotka Czy wcześniej chodząc do lekarza zastanawiali się nad każdymi tabletkami przepisanymi przez lekarza? Ufajmy troche specjalistom. Szczepionki na covid sa najlepiej przebadanym medykamentem w historii medycyny (na największą skale, wszystkie niepokojące przypadki są badane) Jako absolwent m.in. biotechnologii nie jestem w stanie zrozumieć argumentów PRZECIW Jeżeli ktoś mówi szczepionkom nie, to jaką daje alternatywe? Czekajmy, moze sie uda? Powodzenia..
8 sie 20:17
mat: Moge odpisać na kazdy punkt Filip, ale porusze tylko bezpieczenstwo, bo to mysle najbardziej ciekawe dla wszystkich. szczepionki są bezpieczne a wszelkie mozliwe odczyny jezeli wystepują to jest to maksynmalnbie do 2 tyg (z kilkoma drobnymi wyjątkami), to ze badania nad szczepionkami nadal trwają nie wynika z tego ze obserwujemy czy nagle ludzie nie zaczną zamieniac sie w zoombie a jest to raczej monitorowanie na jaki czas przeciwciala uytrzymują sie i czy sa efektywne na nowe mutacje. Technologia szczepionek mRNA jest rozwijana od kilkudziesieciu lat, początkowo chciano ja zastosowac do nowotroworow (i nadal by sie chcialo) jednak tutaj trudniej wybrac bialko celu, w przypadku koronawirusa mamy cos co go wyroznia, w przyzpadku komorek nowotrowowych trudno taką etykiete znalexc.
8 sie 20:24
mat: U osób niezaszczepionych wirus replikuje (powiela) się znacznie szybciej, z pwoodu braku przeciwcial neutralizujących (uniemozliwiających m.in wchodzenie do komorek) i to jest powodem tego ze osoby mają ,,mniej wirusa w ślinie" i w konsekwencji mniej zarazają. JEDNAK, wersja delta moze replikowac sie nawet 100/niekotrzy pisza 1000 razy szybciej niz wczesniejsze wersje co powoduje ze osoby zaszczepione, mimo ze produkją mniej wirusa nadal wydalają go stpsunkowo duzo i przez to zarazają innych (niestety dosc znacznie) i tutaj kolejny argument − jezeli wirus będzie krązyl dalej w populacji to bedą powstawac kolejne wersje, pewnie coraz sprytniejsze chociaz pewna fundamentalna zasada biologii mowi, ze w pewnym momencie powinien stac sie mniej zakazny (zeby przetrwac, wirus musi miec nosicieli) ale nie trakowalbym tego faktu nadto.
8 sie 20:29
GohaGoha3zł : Ja to mam nadzieję, że w tym roku szkolnym znowu będą lekcje zdalne emotka Uwielbiam je, bo: −nie trzeba wcześniej wstawać na autobus, −nie trzeba się jakoś specjalnie stroić, −nie trzeba się użerać z wrednymi nauczycielami, −nikt nikomu nie dokucza, −nie ma wf, −nikt z nikogo się nie śmieje, −nie ma krępacji przed korzystaniem z publicznej toalety, −można ściągać na historii i WOSie, −nie trzeba czytać tych nudnych lektur z polskiego, bo też można ściągać emotka Same pozytywy emotka
8 sie 20:59
covid: Ja też wolę lekcje on−line niż wstawać na rano do szkoły emotka
8 sie 21:23