Zapisz liczbę 0,41(6) w postaci ułamka zwykłego
abc: Zapisz liczbę 0,41(6) w postaci ułamka zwykłego
Muszą być obliczenia
8 sie 08:03
8 sie 08:43
abc: Można wytłumaczenie dlaczego taki algorytm?
8 sie 09:56
Maciess: Napisz dokładnie, który moment dla ciebie jest niejasny. Generalnie idea jest taka, żeby pozbyć
się części okresowej. Istnieje też sposób wykorzystujący sume ciągu geometrycznego, ale ten
jest chyba bardziej naturalny i przystępny dla uczniów szkół podstawowych.
8 sie 11:09
abc: Mnożenie przez taką potęgę liczby 10 aby przecinek był za okresem i odejmowanie stronami
8 sie 11:34
Maciess: Oznaczamy sobie literką x tą naszą liczbę.
x=0,4166666666...
Jak pomnożysz to z obu stron przez 10 to dostaniesz.
10x=4,1666666... //znowu pomnóżmy przez 10 (tutaj po prostu przecinek powędrował o jedną
pozycje w prawo)
100x=41,666... //znowu razy 10
1000x=416,6666....
I spójrz na dwie ostatnie linijki. Z prawej strony, po przecinku są same 6 (i tak się ciągną w
nieskończoność). Teraz jak to odejmiemy, to wszystko co po przecinku nam zniknie (coś−coś=0)..
900x=375 i dalej już chyba wiesz (jak nie to krzycz)
Chyba, że dla chodziło Ci o to, że nie rozumiesz jak działa odejmowanie stronami. Jak coś to
wołaj
8 sie 12:07
Eta:
0,41(6)=x | *100
41,(6)= 100x |*10
416,(6)= 1000x
− 41,(6)= 100x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
375=900x
==============
Sprawdzenie: 5:12=0,41666666666 = 0,41(6)
8 sie 12:14
Eta:
2 sposób
zatem
| | 41 | | 6 | | 369+6 | | 5 | |
0,41(6) = 0,41+0,00(6)= |
| + |
| = |
| = ..= |
| |
| | 100 | | 900 | | 900 | | 12 | |
8 sie 12:30