Szkolniak: | √4+3x−x2+x+4 | |
| ≥0 |
| logx((2x+4)2) | |
1) Dziedzina:
4+3x−x
2≥0 ∧ x>0 ∧ x≠1 ∧ (2x+4)
2>0 ∧ log
x(2x+4)≠0
x∊<−1;4> ∧ x>0 ∧ x≠1 ∧ x≠−2 ∧ x∊R
x∊D=(0;1)∪(1;4>
2)
| | √4+3x−x2+x+4 | |
|
| ≥0 |
| | logx((2x+4)2) | |
| | √4+3x−x2+x+4 | |
|
| ≥0 |
| | 2logx(2x+4) | |
| | √4+3x−x2+x+4 | |
|
| ≥0 |
| | logx(2x+4) | |
(
√4+3x−x2+x+4)*(log
x(2x+4))≥0
2.1) Zajmiemy się przypadkiem, gdy lewa strona jest równa zero, tzn. wtedy, gdy:
√4+3x−x2=−(x+4)
−
√4+3x−x2=x+4
⋀(x+4>0) ∧ ⋀(−
√4+3x−x2≤0), zatem równość nie zachodzi
x∊D x∊D
2.2) Wystarczy teraz zająć się taką nierównośćią:
(
√4+3x−x2+x+4)*(log
x(2x+4))>0
(
√4+3x−x2+x+4>0 ∧ log
x(2x+4)>0) v (
√4+3x−x2+x+4<0 ∧ log
x(2x+4)<0)
(x∊R ∧ log
x(2x+4)>log
x(1)) v (x∊∅ ∧ log
x(2x+4)<0)
Drugą z możliwości nie musimy się już zajmować.
Teraz rozwiązujemy jedynie nierówność 'log
x(2x+4)>0' i taki będzie nasz zbiór rozwiązań
nierówności (pamiętając o dziedzinie)
log
x(2x+4)>0 ∧ x∊(0;1)∪(1;4>
log
x(2x+4)>log
x(1)
lub
lub
x∊∅ v x∊(1;+
∞)
x∊(1;+
∞) ∧ x∊D
x∊(1;4>
Odp.: x∊(1;4>