wyrażenia
Mon: Oblicz najmniejszą wartość wyrażenia A=x2+y2, gdzie x,y naturalne>0 oraz A jest podzielne
przez 2004.
7 sie 15:15
7 sie 17:41
Mila:
Podpowiedź:
Liczbę n∊N możemy przedstawić w postaci sumy dwóch kwadratów l. całkowitych
wtedy i tylko wtedy jeżeli w rozkładzie na czynniki pierwsze wszystkie podstawy pierwsze
postaci 4k+3
występują w parzystych potęgach.
2004=22*3*167
167=4*41+3
działaj dalej sam.
7 sie 20:15
MilEta: 1002 i 1002, czemu?
7 sie 21:54
Mila:
Obliczyłaś, czy z odpowiedzi masz?
7 sie 23:49
MilEta: to było pytanie do Mon
8 sie 00:00
Mila:
Przepraszam, chciałam pisać komentarz
8 sie 00:12
MilEta: nie ma sprawy
8 sie 00:38