równanie
Dzidziuś: rozwiąż równanie: x5−5x3+4x=0
4 mar 02:29
Sabin:
x(x4 − 5x2 + 4) = 0
x = 0 lub x4 − 5x2 + 4 = 0
zajmujesz się drugim, podstawiasz t = x2, rozwiązujesz wtedy zwykłe równanie kwadratowe
z Δ, na końcu nie zapomnij wrócić do zmiennej x.
4 mar 02:38
Dzidziuś: no ok po rozwiazaniu delty mam x=0,x=1=x=0, a w odpowiedziach jest ze rozwiazaniem jest piec
iksow

i dziekuje bardzo
4 mar 02:42
Dzidziuś: tzn trzeci x=4 nie 0
4 mar 02:43
Sabin:
bo jest 5 iksów.
t2 − 5t + 4 = 0
Δ = 25 − 16 = 9
t = 5 + 32 = 4 lub t = 5 − 32 = 1
wracamy do iksów:
x2 = 4 stąd x = 2 lub x = −2
x2 = 1 stąd x = 1 lub x = −1
ostatecznie x = 0 lub x = 1 lub x = 2 lub x = −2 lub x = −1
4 mar 02:56