kąt
qwerty: Odcinek prostopadły do BC , dwusieczna kąta i środkowa są poprowadzone z wierzchołka A trójkąta
ABC. Trzy odcinki dzielą kąt przy wierzchołku A na 4 równe części. Oblicz miarę kąta A.
7 sie 12:53
a7: Dziwna treść, możesz zrobić rysunek? który odcinek jest prostopadły do BC
7 sie 14:27
a7: dlaczego to nie może być trójkąt równoboczny albo każdy równoramienny?
7 sie 14:37
qwerty:

Ten odcinek to w skrócie wysokość. Ale rysunek to nie wiem czy taki.
7 sie 14:48
a7: a już rozumiem, że środkowa, dwusieczna i wysokość dzielą wierzchołek na równe kąty
7 sie 14:49
qwerty : tak
7 sie 15:04
a7:
7 sie 15:16
a7: 4α=80 (?)
7 sie 15:44
qwerty: Nie wiem, a skąd ten wynik?
7 sie 16:49
a7: własnie się ciągle głowię jak to sprawdzić czy to dobry wynik, pasuje do niektórych warunków
zadania i tylko to
7 sie 16:51
qwerty: Moze w jakims programie można sprawdzic czy to 80?
7 sie 17:35
a7: nie wiem, ale widzę, że są na forum eksperci i albo nie mają pomysłu albo czasu itp
7 sie 17:44
a7: może trzeba poczekać na Milę lub Etę
7 sie 18:02
a7: moim zdaniem α=20 pasuje sprawdziłam co do jednej dziesięciotysięcznej
załózmy, że α=20
o sin20
o≈342/1000
to jeśli h=AD=2 to AC=4 DC=2
√3≈3,4641
| | BD | | y | | 342 | |
sin20o≈U{342]{1000} czyli |
| = |
| = |
| a=√4+y2 |
| | AB | | a | | 1000 | |
| | y | | 342 | |
|
| = |
| czyli y=BD≈0,7279 |
| | √4+y2 | | 1000 | |
FG=x
| | 3y | |
DC=y+x+2y+x=3y+2x 3y+2x=2√3 x=√3− |
| ≈0,6402 |
| | 2 | |
BG=GC=2y+x≈1,4558+0,6402=2,096
| | BC | | 4 | |
BC=4,192 sprawdzamy np. |
| = |
| |
| | sin80 | | sin(90−20) | |
| | 4,192 | | 4 | |
L≈ |
| ≈4,2567 P≈ |
| ≈4,2567 L=P |
| | (0,9848) | | (0,9397) | |
straszna to amatorszczyzna, ale wszystko wydaje się zgadzać i żadne wyniki nie są sprzeczne
7 sie 22:26
7 sie 22:37
a7: a więc jednak....
fajnie, że się znalazło rozwiązanie zaraz przestudiuję
7 sie 22:39
Eta:

2α=180
0−135
o =45
o ⇒ α= 22,5
o
|∡A|=4α=90
o
|∡B|=90
o−α= 67,5
o
|∡C|= 22,5
o
8 sie 12:09
Mila:

Sposób z wykorzystaniem tw. o dwusiecznej kąta
a=2e+d
|HD|=|DO|− punkt D jednakowo odległy od ramion kąta HAD
DE⊥AM
1)
AD −dwusieczna kąta BAC
2)
AM−dwusieczna kąta DAC
=============== ⇔
2e
2+ed==ed+d
2
2e
2=d
2
d=e
√2⇔prostokątny ΔDOM jest równoramienny , katy ostre po 45
o⇔
ΔAHM− Δprostkątny równoramienny
2α=45
o
|∡BAC|=90
o
===============
8 sie 23:55
Mila:
Sposób Ety i mój wykorzystali , kiedyś tam , moi uczniowie na konkursie Pikomat.
Nie znali jeszcze trygonometrii.
Jeśli
A7 interesuje sposób z trygonometrią , to napiszę ( kiedyś tam) .
Pozdrawiam.
8 sie 23:58
a7: Jestem oczywiście w szoku, że to można rozwiązać tak "prosto" i szybko jak u
Ety
i tak prosto i szybko jak u Ciebie
Mila (to na quora to logiczne ale dość skomplikowane).
na żadne z nich jednak bym i tak nie wpadła sama

jeśli jest jakiś prosty sposób z trygonometrią łatwiejszy niż na quora to chętnie się zapoznam
(nie musi być dzis

)
Pozdrawiam serdecznie !
9 sie 00:41
kerajs: ''że to można rozwiązać tak "prosto" i szybko jak u Ety ''
Tam brakuje uzasadnienia dlaczego trójkąt z przeciwprostokątną ES jest równoramienny.
Inaczej (oznaczenia jak na rysunku a7 z 7 sie 2021 15:16)
zał: 0<α<45
0
Twierdzenie sinusów dla trójkąta ABG:
| sin 3α | | sin (900−α) | | b | | cos α | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| x | | b | | x | | sin 3α | |
Twierdzenie sinusów dla trójkąta ACG:
| sin α | | sin (900−3α) | | b | | cos 3α | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| x | | b | | x | | sin α | |
Porównując mam
| cos α | | cos 3α | |
| = |
| / 2(sin α) (sin 3α) |
| sin 3α | | sin α | |
sin 2α=sin 6α
2cos 4α sin 2α=0
Jedyne rozwiązanie spełniające założenie to α=22
o30
'
9 sie 15:53