trygonometria
Anton21: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych k≤100 dla których istnieje rozwiązanie równania
sin(k*x)=sin(x) dla 0≤x≤π/2.
6 sie 17:35
wredulus_pospolitus:
powyższe równanie będzie spełnione dla DOWOLNEGO 'x' z zadanego przedziału jedynie gdy k = 2j ;
j ∊ Z ... jako że rozpatrujemy tylko naturalne, to k = 2j ; j ∊ N
6 sie 17:48
Anton21: Czyli jak policzyć te sumę?
6 sie 18:10
wredulus_pospolitus:
zsumować wszystkie liczby PARZYSTE które są w przedziale
6 sie 18:12
Anton21: Czyli 2+4+6+...+100?
6 sie 18:22
wredulus_pospolitus:
tak
6 sie 18:23
wredulus_pospolitus:
chociaż czekaj ... głupotę napisałem
6 sie 18:23
wredulus_pospolitus:
ta równość NA PEWNO tak dokładnie wygląda i ona ma mieć rozwiązanie dla DOWOLNEGO x

czy dla
'jakiegoś' x
6 sie 18:23
Anton21: Taka jest treść
6 sie 18:26
wredulus_pospolitus:
no to jeżeli zinterpretujemy to w ten sposób:
zliczamy wszystkie 'k' dla których istnieje przynajmniej jedno rozwiązanie równania sin(kx) =
sinx dla 0≤x≤
π/
2
to wtedy sumujemy wszystkie 'k' ... bo dla DOWOLNEGO k zachodzi równość dla x=0:
sin(k*0) = sin(0)
6 sie 18:35
Anton1: ja rozumiem tak, sprawdzamy czy jest choć jedno rozwiąznie
sin(1*x)=sin(x) w przedziale 0≤x≤π/2
sin(2*x)=sin(x) w przedziale 0≤x≤π/2
.
.
.
sin(100*x)=sin(x) w przedziale 0≤x≤π/2
i wtedy dodajemy 1+2+...100 ewntualne
6 sie 18:46
wredulus_pospolitus:
no to mówię ... dla x=0 każde k wchodzi w grę
6 sie 18:47
wredulus_pospolitus:
czyli dla każdego k będzie chociaż jedno rozwiązanie ... którym jest x=0
6 sie 18:47
Anton1: A co by się działo, tylko tak pytam jak by był błąd w zadaniu i był przedział 0<x≤π/2?
6 sie 19:15
wredulus_pospolitus:
| | π | |
kolejny kandydat dający dużo rozwiązań byłby x = |
| gdyż sin(π/2) = 1 |
| | 2 | |
| | π | | (4n+1)π | | 3π | | (4n+3)π | |
więc wszystko postaci |
| + 2nπ = |
| oraz |
| +2nπ = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
by wchodziło w grę ... czyli mamy wszystkie nieparzyste.
Jeszcze musielibyśmy sprawdzić czy jakieś parzyste wchodzą w grę czyli, dla jakich parzystych
| π | | (2an+1)π | |
| + 2nπ = |
| gdzie a∊ (2 ; +∞) |
| a | | a | |
czyli k = 2an + 1 <−−− zauważamy, że wtedy k musi być liczbą nieparzystą (parzysta + 1 =
nieparzysta)
więc mielibyśmy sumę wszystkich nieparzystych 'k'
6 sie 20:11
kerajs:
Dla obu przedziałów równanie ma rozwiązanie dla każdego naturalnego k
| | π | |
Pójdę dalej i ograniczę przedział do 0<x< |
| . |
| | 2 | |
Równanie sin kx = sin x ∧ k∊N
+ ma
a) nieskończenie wiele rozwiązań dla k=1
b) 2n−1 rozwiązań dla 4n−2≤k≤4n+1
9 sie 16:02