Stożek
Potrzebujący: Stożek jest wpisany w ostrosłup prawidłowy czworokatny w ten sposób że wierzchołej stożka jest
wierzchołkiem ostrosłupa a podstawa stożka jest wpisana w podstawe ostrosłupa. Oblicz :
a)objętość stożka wiedząc że objętość ostrosłuoa wynosi V
b)Pc stożka wiedząc że Pc ostrosłupa jest równe P
Obliczyłem już podpunkt a, ale mam problem z b... niby analogicznie, a nie mam pojęcia jak go
rozwiązać...
4 mar 01:52
Sabin:
Z danych zadania masz, że
Pcs = π(r2 + rl)
Pco = a2 + 4*12al = a2 + 2al, gdzie
a − krawedz podstawy ostroslupa
l − wysokosc sciany bocznej ostroslupa bedaca jednoczesnie tworzaca stozka
r − promien podstawy stozka
z warunkow zadania wiadomo tez, ze a = 2r oraz Pco = P. Podstawiasz do Pco
Pco = P = 4r2 + 4rl = 4(r2 + rl)
stąd r2 + rl = P4, podstawiasz do Pcs
Pcs = π*P4 = π4P
4 mar 02:05