okregi i proste
anna: Trzy okręgi i trzy proste leżą na płaszczyźnie. Jaka jest największa liczba punktów, w których
mogą się one przecinać?
6 sie 10:42
ite: Chodzi maksymalną ilość punktów należących do co najmniej dwóch z tych figur, a nie o ilość
punktów wspólnych tych sześciu figur?
6 sie 12:18
ite: Czy tylko o punkty wspólne któregokolwiek okręgu i którejkolwiek prostej?
6 sie 12:20
anna: Wszystkie możliwe punkty przecięcia.
6 sie 12:44
ite: punkty przecięcia czego z czym?
6 sie 12:46
anna: Okregów z okregami+ okregi z prostymi+prostych z prostymi=ilość punktów przeciecia
Czy teraz lepiej wyjaśniłam?
6 sie 12:49
ite: Treść zadania jest przepisana dokładnie?
Skoro nie ma nigdzie powiedziane, że to są różne okręgi, to punktów przecięcia jest
nieskończenie wiele.
6 sie 12:54
Minato: Obstawiam tyle
6+6+7+8= 27
6 sie 12:56
a7:

6+3*6+3=27 (?)
6 sie 12:56
anna:

Chodzi o przecięcia, nie punkty wspólne.
Odrzucamy gdy się okregi nakładaja lub proste.
6 sie 12:59
anna: tak a7, dzięki za rysunek
6 sie 13:02
a7: u mnie brak zaznaczenia dla jednego czerwonego punktu, jednak jest on uwzględniony w zliczaniu,
także skoro Minato wyszło to samo to może to być dobry wynik
6 sie 13:04
anna: a7 a gdzie zaznaczyć ten czerwony aby rzeczywiście było 27 na rysunku.
6 sie 13:09
Minato:
6 przecięć samych okręgów
6 przecięć z prostą 1 (okręgi)
7 przecięć z prostą 2 (okręgi + prosta 1)
8 przecięć z prostą 3 (okręgi + prosta 1 + prosta 2)
6 sie 13:09
a7:
@ite gdyby te trzy okręgi stanowiły jeden okrąg i te trzy proste tez się pokrywały to
byłyby tylko maksymalnie dwa punkty wspólne (?)
6 sie 13:10
anna: a juz widze tam u góry
6 sie 13:10
a7: @anna jak jest prosta z czerwonymi punktami to ostatni punkt na górze
6 sie 13:11
a7: (przecięcie z okręgiem)
6 sie 13:11
a7:
6+6+6+6+3=27
6 sie 13:13
ite:
@a7 13:10 skoro chodzi o punkty przecięcia okręgów z okręgami + okręgów z prostymi +
prostych z prostymi (wyjaśnienie z 12:49), to wystarczy, że trzy okręgi pokrywające się
przecinają się w nieskończenie wielu punktach i już odpowiedź brzmi nieskończenie wiele, bez
względu na to jak wzajemnie położone są proste oraz okregi i proste.
Szkoda, że zadanie nie jest sformułowane jednoznacznie i nie uczy logicznej analizy treści. W
matematyce tak być powinno.
6 sie 13:23
I'm back:
@ite, w takim razie prosta y=0 ma nieskończenie wiele PRZECIĘĆ z osią OX?
Co prawda, nie kojarzę definicji przecięcia w matematyce, jednak odwołując się do definicji z
języka polskiego, chodzi o krzyżowanie się krzywych/prostych.
6 sie 13:34
a7: ja nie zauważyłam takiego niuansu, i mi się wszystko wydało logiczne w tej treści (pierwotnej)
6 sie 13:35
ite:
@I'm back dla mnie punkt przecięcia dwóch krzywych to każdy ich punkt wspólny.
6 sie 13:42
I'm back: @ite − no to w takim razie pozostaje do rostrzygniecia − jaka jest definicja punktu przecięcia
6 sie 14:02