równoległobok
orbit: Niech ABCD będzie równoległobokiem z BC=5, a M będzie takim punktem na boku CD, że MC:MD=4:3.
Załóżmy, że BM,AM są prostopadłe odpowiednio do AC,BD. Oblicz pole ABCD.
5 sie 19:54
a7:

P
ABCD=35a
P
ABCD=1/2p*q*sin(α+β)
25=(7a)
2+p
2−2*7apcosα
25=(7a)
2+q
2−2*7aqcosβ
_________________________
0=p
2−q
2−14apcosα+14aqcosβ
| H2 | | H | | H2 | | H | |
cosα= |
| = |
| cosβ= |
| = |
| |
| 2p | | p | | 2q | | q | |
| H | | H | |
0=p2−q2−14ap |
| +14aq |
| |
| p | | q | |
p
2=q
2
p=q
jest to więc prostokąt (?)
6 sie 02:54
6 sie 03:04
a7: ?
6 sie 03:04
a7: niestety pomyliłam cosinusy z sinusami...
6 sie 03:19
www: Czy ktoś obliczył mi wyszło 105
√7/8
7 sie 21:13